Sikeres és jó nap volt ez...

bataszek 2017.01.23, 12:40

Orrtapasztó hideg, hó és jég, régi disznóvágások illata, hangulata – mindezek szerencsés együttállása jellemezte a német önkormányzat és egyesület szombati programját. A Tájház udvarán kötényekkel, éles késekkel felvértezett férfiak gyürkőztek az erőszak által elhunyt állat maradványai felett, hogy szapora vágások, hasítások, darálások után készen álljon minden porcikája arra, hogy belőle finomabbnál-finomabb „disznóságok” készülhessenek.

És az asszonyok tán otthon maradtak? A válaszhoz elég volt benyitni a konyhaajtón, a levegőben terjengő forralt bor és tea édes-fűszeres illatát beszippantva már bizonyítva is volt, odabent sürögnek-forognak. A hagyományokhoz híven kezdetben fő feladatul a férfiak jóltartását kapták, számukra készült a forralt bor, tea és került kínálásra az elmaradhatatlan snapsz. Aztán bent is előkerültek a vágódeszkák, kések, felszeletelődött a reggelire készülő máj, tüdő, hús és nem utolsó sorban a rengeteg fokhagyma. Darabolódott a szaureszhez szükséges belsőség, aprítódott a vöröshagyma.

Az udvaron eközben meleg, fehér gőzfelhőt pöfékelve lassú forrásba kezdett az abalé, jelezve, itt bizony finom hurka készítése is elhatározódott. S mire a töltelékhez szükséges hús túljutott a darálón, a meleg étkezőben már fehér tányérok és evőeszközök álltak készen arra, hogy a sok munka után megszusszanva jóízű falatozással nyerhessen további erőt minden jelenlévő.

A reggeli után fűszereződtek a sütésre váró formás hússzeletek, gömbölyödtek a töltöttkáposzta húsgombócai, bekeverésre kerültek a kolbász és hurkatöltelékek. Amikor bélbe töltve a kolbász után a hurka is elnyerte végső (bár nem mondható, hogy hosszú életű) formáját, a munka bevégeztetett.

A mosogatás, takarítás nyűgei felett elnézően szemet hunyva, ugorjunk inkább a disznótoros vacsorára, hiszen az egésznapi munkálatok végcélja mégiscsak az ínycsiklandó finomságok jó hangulatban történő elfogyasztása volt. Vacsoraidőre az iskolakonyhában, nagy tűzhelyekben készre sültek a húsok, töltelékek (burgonya és párolt káposzta kísérte őket), megfőtt a mindenki számára oly népszerű disznótoros töltöttkáposzta, és megérkezett az ugyancsak közkedvelt szauresz is. A túrósrétes és a hímesházi jó svábzene a ráadás volt.

Sikeres és jó nap volt ez, hagyományt őriztünk (volt, aki még vérét is adta érte), sokat dolgoztunk, finomakat ettünk, sokat beszélgettünk.... megérte.

stang

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás