Tűzgyújtási tilalom Magyarország egész területén

cikador 2017.08.02, 15:53

 

Továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban!

Továbbra is érvényes a június 20-án elrendelt országos tűzgyújtási tilalom, amely szerint tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százalékát emberi mulasztás okozza. A kánikulában naponta átlagosan negyven ilyen esethez hívják a tűzoltókat országszerte, de Tolna megyében is mindennaposak a szabadtéri tűzesetek. Tegnap tízhektárnyi tarló égett le Decs határában, a lángokat a szekszárdi hivatásos tűzoltók fékezték meg, munkájukat két erőgép segítette a terület körbetárcsázásával.

Otthon nem tilos grillezni, bográcsozni, de nem szabad magára hagyni a tüzet, ha pedig feltámad a szél, el kell oltani, és mindig kell oltóanyagnak és megfelelő szerszámnak a közelben lennie. Úgy kell eloltani a tüzet, hogy ne gyulladhasson ki újra, ehhez 3-5 centiméter földet vagy homokot kell rászórni. Aki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, és oltani kell az emiatt keletkező tüzet, az 20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot kaphat.

A nyári időszakban gyakoriak a mezőgazdasági tüzek is, legutóbb Gerjenben gyulladt ki egy bálázógép (erről itt írtunk).Csak kifogástalan műszaki állapotú mezőgazdasági géppel szabad megkezdeni a munkát.

A kerti zöldhulladék égetése tilos, de ez alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat.

 

 

Képek