Észak- és Közép-Dunántúli
szennyvízelvezetési és- kezelési fejlesztés 1.


ÉKDU 1 - KEHOP-2.2.1-15-2015-00021


A projekt bemutatása

Üdvözöljük a " Észak- és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és- kezelési fejlesztés 1. (ÉKDU 1.)” című projekt oldalán. Honlapunkon aktuális információkat tudhat meg a beruházásról.

A projekt megvalósításának helye Magyarország, Bátaszék és Báta települések.

A projekt a hatályos 25/2002. (II.27.) Korm.rendelet 2. sz.táblázatában szerepel, a település meglévő szennyvíztisztító telep fejlesztése és csatornahálózat bővítése feladattal érintett.

A projekt megvalósításával hozzájárul Magyarország derogációs kötelezettségének teljesítéséhez.

Kedvezményezett neve: NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.
A szerződött támogatás nettó összege: 6 192 934 311 Ft
Támogatás mértéke (%-ban):  92.816800 %
A projekt azonosító száma:  KEHOP-2.2.1-15-2015-00021
A projekt tervezett befejezésének dátuma:   2020.11.12.

Fejlesztési célok:

Bátaszék szennyvíztisztító telepe a bátaszéki agglomeráció (Alsónána, Báta, Bátaapáti, Bátaszék, Mórágy, Mőcsény) településeinek települési szennyvizeit fogadja és tisztítja. A szennyvíztisztító telep jelenlegi összetételű és mennyiségű nyers szennyvize mellett a rendelkezésre álló biológiai térfogatok nem elegendőek az elfolyó szennyvizének határértékre való tisztításához. A tisztítási technológia nem képes a stabil működésre és a határértékre történő tisztításra.

A telep többször volt szennyvízbírságra kötelezett. Tekintettel arra, hogy jelentősen magasabb a valós biológiai terhelése, mint a névleges biológiai kapacitása, korszerűsítése/fejlesztése műszaki szempontból elengedhetetlen.

A projekt célja egy korszerű szennyvíztisztító telep, valamint szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése és a hálózatra történő rákötés lehetőségének biztosítása a település teljes lakossága részére. A szakszerű tisztítás révén a környezetterhelés csökkentése és egészségesebb lakókörnyezet valósulhat meg.

Bátaszék város területén, továbbá Báta település területén lévő szennyvízcsatorna hálózat fejlesztése / bővítése kapcsán az ezidáig ellátatlan ingatlanok kerülnek rákötésre a meglévő szennyvízcsatorna hálózatra.

A projektet érintő Bátára vonatkozó támogatási összeg: 299.553.921 Ft

A Bátaszéki agglomerációhoz tartozó területeken a szennyvízcsatorna hálózat kiépítésre került 2003. évig bezárólag. Az agglomerációhoz tartozó kistelepüléseken a csatornahálózat a csatornázható területek tekintetében teljes mértékben kiépült. Báta községben a csatornahálózat közel 60-70 %-os kiépítettségű. Bátaszék Város belterületéhez tartozó Kövesd és Lajvér településrészen, valamint Orbánhegy úton, Gauzer-telepen nem kerül kiépítésre az új csatornahálózat. A tervezett szennyvíz átemelőbe 2 db azonos teljesítményű szivattyú kerül beépítésre.

A meglévő szennyvíztisztító telep fejlesztéséhez új terület bevonására nem volt szükség, a meglévő ingatlan határain belül kerültek elhelyezésre az új létesítmények.


Események


Projekt mérföldkő rendezvény

A rendezvény helyszíne: Polgármesteri Hivatal, díszterem 7140 Bátaszék, Szabadság utca 4.
Időpontja: 2019. február 12. 11 óra

Az esemény meghívója >

Projekt mérföldkő rendezvény

A rendezvény helyszíne: Polgármesteri Hivatal, díszterem 7140 Bátaszék, Szabadság utca 4.
Időpontja: 2019. április 9. 10 óra

Az esemény meghívója >

Projekt zárórendezvény

A rendezvény helyszíne: Polgármesteri Hivatal, díszterem 7140 Bátaszék, Szabadság utca 4.
Időpontja: 2019. november 28. 11 óra

Az esemény meghívója >