70 éven felüliek karácsonyváró ünnepe

bataszek 2017.12.03, 12:03

Az idei évben is nagy sikerrel került megrendezésre Bátaszéken a 70 év felettiek Adventi ünnepsége. Már délután háromtól folyamatosan érkezett a közel 400 vendég és mire a műsor elkezdődött, teltházas volt a Kalász János sportcsarnok. A színpadon a karácsony közeledtét jelző fények, az ünnepi ruhát öltött idős hölgyek és urak nagy várakozással hallgatták dr Bozsolik Róbert polgármester úr ünnepi köszöntőjét. Az idei évben egy mindenki által ismert és kedvelt, rendkívül közvetlen és szimpatikus előadó örvendeztette meg a megjelenteket. Poór Péter és tanítványa, több mint egy órán át szórakoztatták a nagyérdeműt. Egymás után csendültek fel az ismert slágerek: Fekete vonat, Persze neked könnyű, Csak azért szeretem a mesét és még számtalan régi, szívhez szóló nóta, melyeket a művész úr történetei tettek még izgalmasabbá a hallgatóság számára. A műsor végén valamennyi megjelent együtt énekelte Advent alkalmából a karácsonyi dalokat, melyekből igazán szép válogatást hallgathattunk meg a Napsugár Nyugdíjas Egyesület előadásában is. A Bát-Grill jóvoltából és az általános iskola konyhásainak segítségével, ízletes vacsorával kínálhattuk vendégeinket. Az est végén mindenki elégedetten és mosolygósan térhetett haza a városi Adventi ünnepségről.

Az ünnepi alkalmon dr. Bozsolik Róbert polgármester köszöntő szavai ezek voltak az idősekhez:

Sok szeretettel köszöntöm Önöket. Köszönöm, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívásunkat a mai rendezvényre, melynek keretében már hosszú évek óta együtt hangolódhatunk, így advent kezdetén a karácsonyra.

Mozgalmas esztendőt tudhatunk magunk. Ebben az esztendőben méltó módon megünnepeltük városunk alapításának 875 éves évfordulóját. Az év során színes tartalmas rendezvényekre hívtunk, vártunk minden Bátaszékit, amelyeken ismét megmutattuk, hogy tudunk együtt, összetartó közösségként ünnepelni. E mellett igyekeztünk városunk mindennapjait úgy igazgatni, hogy mindannyian úgy érezhessük, hogy jó itt élni Bátaszéken. Bevallom őszintén, kicsit elfáradtunk. Ezért is vártuk mindannyian a mai rendezvényt, mert az önökből sugárzó szeretetből fel tudunk töltődni.

Amikor erre a rendezvényre gondolok, két gondolat, két érzés jut eszembe. Várakozás és szeretet.

Várakozás érzése azért jut eszembe, mert jó néhányukkal már egy éve, hogy utoljára találkoztunk, s mert olyan jó kicsit így, ebben a körben újra összejönni, beszélgetni, felidézni a régmúlt szép emlékeit. Jó érzés a találkozás öröméből, meghittségéből feltöltődni. Jó látni a mosolygós, életvidám tekinteteket. Jó látni, hogy barátok, kollégák, ismerősök örömmel köszöntik egymást ezen a rendezvényen. És ilyenkor nem gondolunk a világ bajára csak arra, hogy jó újra együtt lenni.

De a várakozás érzése azért is eszembe jut, mert néhány nap múlva megkezdődik advent időszaka. Otthon mindenki előkeresi az adventi koszorút, felrakja rá a gyertyákat és örömmel helyezi el az asztalra. És közben elgondolkodik advent üzenetén, mely az sugallja, hogy egy gyertya lángja még nem tűz, de benne van a melegség ígérete. Két gyertya még nem világosság, de magában hordozza a fény legyőzhetetlenségének az üzenetét. Három gyertya még nem a megérkezés, de bizonyítéka annak, hogy a várakozással megszentelt Remény születőben van. A négy adventi gyertya lángja: még nem a várva várt pillanat beteljesülése, de az idő végét jelzi, a Karácsony eljövetelét, a Megváltó születését. Az adventi koszorú fényei, a négy gyertya évszázadok óta a biztosan bekövetkező, mindannyiunkra váró örömhírre figyelmeztetnek.

Advent idején tartó várakozásban benne van a másik érzés mely eszembe jutott, és ez a szeretet. Ez az egyszerű szó nagyon fontos az életünkben és mégis milyen gyakran megfeledkezünk róla. Böjte Csaba mondta, hogy „A szeretet olyan, mint a gyógyszer, nem jutalom. Nem annak kell adni, aki megérdemli, hanem annak, akinek szüksége van rá.” Fogadjuk meg e szavakat és mi is igyekezzünk minél inkább azok felé fordulni, akiknek szüksége van a törődésre, a szeretetre.

A Karácsony már időtlen idők óta a szeretet ünnepe, a boldogság, a meghittség napja. A Karácsony egy kicsit mindent és mindenkit megváltoztat. Jobban vágyunk a csendre, a nyugalomra, visszatérünk azokhoz az értékekhez, amelyek a hétköznapok rohanásában időnként a háttérbe szorulnak. Jobban figyelünk családunkra, barátainkra, embertársainkra. Az ajándékozás és az ünnepi készülődés izgalma csodálatos, azonban ezen az ünnepen mégis a szereteten van a fő hangsúly, azokon a meghitt pillanatokon, melyeket szeretteinkkel együtt tölthetünk el. Néha egy szóval, egy mosollyal, egy érintéssel sokkal többet tudunk kifejezni, mintha drága ajándékokkal halmoznánk el egymást. Sok ember nem tudja, mi hiányzik az életéből, pedig ez nem más, mint az igaz, feltétel nélküli szeretet.

Mindannyiunknak kívánom, hogy Karácsony ennek szellemében teljen el, s hogy az ünnepek elmúltával se veszítsük el az emberségünket, a másik iránti tiszteletünket, szeretetünket. Vigyük magunkkal Karácsony igazi üzenetét és építkezzünk értékeinkből a hétköznapokban is.

Engedjék meg, hogy köszöntőmet egy versidézettel zárjam, mely így szól:

 

„Karácsonyi szeretet, csend és béke
Legyen ott az ünnepvárásban,
A fellobbanó gyertyalángban,
A sülő kalács illatában,
A csengő harangok hangjában,
Az egymásra mosolygásban,
A szemek tükrözte ragyogásban,
A hit csillagában,
A világban!
Legyen szeretet, csend és béke
A lelkek találkozásában.”

Kívánom, hogy a mai estén érezzék jól magukat.

Bátaszék város Önkormányzata és a magam nevében mindenkinek áldott, békés Karácsonyi ünnepeket kívánok!

Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás