875 éves Bátaszék - Összefoglaló

cikador 2017.07.03, 14:38

2017. június 30. – július 1-jén ünnepelte városunk 875 éves évfordulóját és testvérvárosunkkal, Besigheimmel 25 éves partnerkapcsolatát. Az ünnepségsorozat június 30-án 17:00 órakor a Romkertben vette kezdetét a Helytörténeti kiállítás megnyitójával. Sümegi József történész nyitotta meg a kiállítást, amely Bátaszék 875 éves történetét foglalja össze. A Romkert hangulatához illeszkedve 12 tematikus táblán olvasható várostörténetünk. A kiállítás a rendezvénysorozat után a Tájházban tekinthető majd meg.

Az ünnepség a Nagyboldogasszony Plébániatemplomban folytatódott Illés Teréz, drámai szoprán és Mátyás István orgonaművész koncertjével. A két Bécsben élő fiatal zenész csodálatos zenei élménnyel gazdagította városunk ünnepét.

Július 1-én az ünnepi szentmise után Ünnepi Testületi Ülést tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere, Steffen Bühler, Besigheim polgármestere és Marian Kotora, Nagysalló polgármestere mondták el ünnepi köszöntőjüket, majd a városi kitüntetések átadása következett. Az idei évben „Pro Urbe” díjat vehetett át Potápi Árpád János, dr. Izsák Gyula, Fejes József és Krix Lőrinc. Bátaszék „Város Közjaváért” kitüntető címet Varga Györgyné és Borosné Simon Zsuzsanna kapták. Bátaszék „Város Kiváló Pedagógusa” címet Kemény Lajosné, Herbszt Katalin és Somosiné Kispál Gabriella kapta. Bátaszék „Város Kiváló Sportolója” kitüntető címet ebben az esztendőben Rudolf Anna vehette át. Bátaszék „Város Közbiztonságáért” címet Farkas András kapta. Címzetes Főorvosi Címet pedig dr. Kostyálné dr. Kovács Klára és dr. Sziklai Lajos érdemelték ki. A kitüntetettek nevében Izsák Gyula köszönte meg az elismerést Bátaszék Város Önkormányzatának.

II. Géza szobor avatása délután 14 órakor vette kezdetét. A szobor felállításának gondolatát a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészet Kollégiumának pályázati felhívása adta. A felhívás olyan kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri munkák létrehozására irányult, melyek az adott település közterén a település kulturális jelenét erősítik. A pályázati támogatásnak és Bátaszék Város Önkormányzata által vállalt önrésznek köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap szakmai bizottsága által kiválasztott alkotás valósulhatott meg. A szobor Imre Péter szekszárdi szobrász alkotása. A szoboravatáson Sümegi József beszélt II. Géza személyéről, aki magyar királyként 1142-ben ciszterci szerzeteseket telepített le Bátaszéken. Ez a lépés döntő fontosságú volt a település jövőjét tekintve, a ciszterek tevékenysége olyan gazdasági, kulturális hagyományokat alapozott meg, melyre a mai napig támaszkodik Bátaszék városa. Baky Péter festőművész pedig a szobrot, mint művészeti alkotást méltatta.

Az ünnepi eseménysorozatot térzene folytatta a Romkertben. A két fiatal fuvolatanár és két tanítványból alakult fuvola kvartett fél órás hangversenyt adott. A koncertdarabokat szándékosan erre az alkalomra és erre a helyszínre állították össze. Felcsendült Smetana: Moldvája, Csajkovszkij Diótörőjéből egy részlet és Bizet Carmenjéből is egy dal. A különleges hangulatú környezet és a fuvola fényes hangja elvarázsolta a hallgatókat.

Bátaszéki festők kiállításának megnyitóján Csiki János mondta el gondolatait arról, hogy a helyi alkotók hogyan kapcsolódhatnak a város 875 éves ünnepségéhez. „Mi alkotóművészek a magunk módján szeretnénk örömet szerezni. Itt és most a látvánnyal. Szeretettel hoztuk el munkáink és tisztelettel helyeztük el nagy elődünk és példaképünk, Bertók Dezső bácsi munkái mellett, aki szintén szerelmese volt a bátaszéki tájnak és környezetének.”

Bertók Dezső mellett Elter Istvánné, Székely Lázár, Jakab Rita és Csiki János festményei alkotják a kiállítást, mely egy hónapig, július 30-ig látogatható a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

"875 éves Bátaszék" kisfilm premierjét a rendezvénytéren felállított nagy ledes kivetítőn nézhette meg a nagyérdemű. A kisfilm narrációját a bátaszéki származású színművész, Kovács Lajos vállalta. 

A 875 éves Bátaszék ünnepség a Piactéren felállított színpadon folytatódott hajnalig. A helyi táncosok és együttesek fellépését a bátaszéki és tolnai fúvósok produkciója követte. Az Ocho Macho zenekar fergeteges hangulatú élőzenés koncertje tette igazán felszabadulttá az ünnepet, majd a résztvevők Kindl Gábor Retro bulijával táncolhatták át az éjszakát.

 

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás