A szabadban tüzelés szabályai

cikador 2020.02.03, 12:14

Szabadban tüzelés szabályai

A szabadban tüzelésnek komoly szabályai vannak, melyeket egy belügyminiszteri rendelet, az 54/2014-es BM rendelet határoz meg. Betartása mindenkire nézve kötelező, és ajánlott is, ha nem akar bírságot kapni a nyakába. Segíteni szeretnék, hogy ne kelljen ilyen kellemetlen következményekkel szembesülni. A szabadban tüzelés témakörét két részre kell bontsuk, belterületi és külterületi tüzekre.  Belterületen a rendelet alapvetően tiltja, kivéve, ha egyéb jogszabály másként nem rendelkezik. Bátaszéken van ilyen önkormányzati rendelet, így tavasszal és ősszel a lakosságot nem zavaró módon szabad tüzet gyújtani. De figyelem! Ez csak a kerti növényi hulladék égetésére vonatkozik, szemetet, hulladékot, műanyagot, kábelt égetni TILOS! Szóval, aki szabályosan akar eljárni, az megvárja az égetéssel a március elsejét. Külterületen más a helyzet, ott egész évben szabad irányított égetést végezni. De ez sem történhet úgy, hogy gyufánk van, égetni valónk van, hadd égjen! A külterületi égetés ugyanis engedély köteles. Bizony, a lemetszett szőlő venyige elégetése is. Kérelmet kell benyújtani az égetés előtt legalább 10 nappal, amit a hatóság 5 napon belül elbírál. Javaslom, hogy előzetes egyeztetés céljából, aki külterületen égetni akar, az keresse meg a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályát, mely Szekszárdon a Mikes u. 16-22. szám alatt található (szekszárdi tűzoltóság), és náluk érdeklődjön. Telefonszám: 06/74/412-422.

A bátaszéki tűzoltóság nem adhat ki ilyen engedélyt, erre csak a szekszárdi hatósági osztály jogosult, az engedélyt oda kell benyújtani. Segíteni annyit tudunk az ügyben, hogy tűzoltóságunkon lehet kérni olyan adatlapot, amin a kérelmet Szekszárdra benyújthatják. De először mindenképpen érdeklődjenek a hatósági osztálynál a konkrét égetéssel kapcsolatban, mert az engedély benyújtása illetékköteles. Tegyük fel, hogy minden rendben van, belterületen az engedélyezett időszakban vagyunk, külterületen pedig van engedélyünk. A következő dolgokat okvetlenül tartsuk szem előtt:

1. Csak akkora tüzet gyújtsunk, amit felügyeletünk alatt tudunk tartani!

2. Tájékozódjunk a várható időjárás felől, különösen a várható széljárás felől. Figyeljünk a szélirányra, szélerősségre. Ha úgy látjuk, hogy kedvezőtlen irányba fordul, vagy megerősödik, a tüzet azonnal oltsuk el!

3. Figyeljünk, hogy a tűz ne tudjon az égetés helyéről tovább terjedni.  Tűz méretétől függően célszerű a környékén található éghető növényzetet eltávolítani.

4. Tartsunk az égetés helyén megfelelő mennyiségű oltó eszközt (lapát, vödör, víz), és az esetleges tűz megfékezéséhez elegendő emberi erőt!

5. A tüzet, de még a parazsat se hagyjuk felügyelet nélkül!

6. Legyen nálunk telefon, ha mégis baj történik, azonnal, késlekedés nélkül tudjunk segítséget hívni!

7. Az égetés befejezése után győződjünk meg róla, hogy nem maradtak rejtett izzó, parázsló részek! Az éjszaka feltámadó szél hatására a parázs felizzik, a szél elviheti, és ezzel tüzet okozhat. Ennek elkerülésére javaslom a hamut, parazsat vízzel lelocsolni, lehűteni, vagy földdel betakarni.

Speciális terület a zártkert, amely külterületnek minősül. Ezek a szabadtéri tűzgyújtás alapvető szabályai. Mindenkinek kötelessége és érdeke betartani. A jogszabály nem ismerete nem mentesít a felelősségre vonás alól. De ez utóbbiról nem is kehet szó, hiszen az újság minden háztatásba eljut. Kérem, hogy aki el is olvassa, az szóljon rokonainak, ismerőseinek, barátainak, mert a tűzvédelmi szabályok be nem tartása zsebre megy, a hatóság eljárást kezdeményez, erre őket is jogszabály kötelezi.

Kívánjuk mindenkinek, hogy egy tűzmentes tavasz elé nézzen. A bátaszéki tűzoltóság továbbra is mindent el fog követni a környék lakosságának biztonsága érdekében.

Fleischer Tibor

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás