Bátaszéki tanuszoda energetikai korszerűsítése - projekt

cikador 2017.12.19, 10:37

December 18-án kezdődtek meg azok a nyitómunkálatok, mely a Bátaszéki Tanuszoda energetikai korszerűsítését oldja meg. Dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék Város polgármestere Petrich Csabának, a kivitelező cég ügyvezetőjének adta át a munkaterületet.

Bátaszék Város Önkormányzata 2016. július 13.-án pályázatot nyújtott be az Önkormányzati energetikai korszerűsítése című felhívásra. A Magyar Államkincstár Tolna Megyei Igazgatóság vezetője 2017. május 5.-én, 263 914 000 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte a támogatási kérelmet. A közbeszerzési eljárást az MNP Mérnökiroda Kft. nyerte el, akivel a vállalkozási szerződés 2017. december 5.-én került aláírásra.

A tervezett korszerűsítés célja a meglévő tanuszoda víztestének felfűtését és hőntartását, valamint az egyéb használati melegvíz igény felfűtését ellátó hőszolgáltató berendezések átállítása geotermikus hőenergia forrás igénybevételére. Ezáltal kiváltva a megújuló és környezetbarát energiaforrással a földgáz elégetésekor keletkezett káros anyag kibocsátást, valamint a földgázvásárlással járó beszerzési költségeket. A tanuszoda hőigényeinek ellátása a meglévő épületgépészeti rendszerek által meghatározott módon hőszivattyúval történik, amelyek hőenergia forrása talajhő kollektorból álló geotermikus energianyerő hálózati egység. A tervezett gépház a meglévő uszoda épülethez déli oldalról kerül hozzáépítésre. Itt kerülnek elhelyezésre a tervezett hőszivattyúk és puffer tartályok. A hőszivattyúk és a technológiai rendszer egyéb működtető gépeinek villamos energia ellátását részlegesen biztosító napelem telep a tanuszoda tetején kerül kialakításra.

A tanuszoda működési költségei a fejlesztések után az energia vásárlási költségek csökkenésével változnak. A beruházásnak köszönhetően a Tanuszoda fenntartási költségei éves szinten várhatóan 10 millió forinttal csökkenek majd.

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás