Bátaszékről rajtol jövőre a Nemzeti Bor Maraton!

bataszek 2016.05.25, 15:29

Budapest, 2016. május 25. – A Törley Pezsgőpincészetnél 2016.05.25-én rendezte meg záró-sajtótájékoztatóját a II. Nemzeti Bor Maraton.

A május 13. és 22. között megrendezésre került II. Nemzeti Bor Maraton 2057 kilométer hosszú útvonala Magyarország 123 települését érintette, és hazánk mind a 22 borvidékén keresztül haladt. A megszakítás nélkül, tíz napon át tartó sportesemény indulói országszerte 122 szakasz közül választhatták ki azt, amelyiket teljesíteni szerették volna.

„A tavaly első alkalommal megrendezett, Európában egyedülálló Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti sikerágazatainkat – a magyar bort, a magyar vidéket és a magyar sportot – összekapcsolja, s egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. E célok elérése érdekében már tavaly is jelentős lépéseket tettünk: az első Nemzeti Bor Maratonon 9 ezer futó vett részt, s az országos eseménysorozat egyéb programjaira több mint 20 ezren voltak kíváncsiak. A tavalyi indulók felállították a leghosszabb maratonváltó hivatalos világrekordját is: 257 óra és 5 perc folyamatos futással teljesítették a tavalyi, 2.581 kilométeres távot” - összegezte a sajtótájékoztatón a 2015-ös eredményeket Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója. 

A legnagyobb újítása a rendezvénynek, hogy az idei, 2057 kilométeres útvonalát már nemcsak futva, hanem kerékpárral is teljesíthették az indulók. A II. Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várta az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek tették teljessé a szórakozást. A tervezett időpontban, 2016. május 13-án reggel 08:30-kor Dr. Szabó Tünde, Magyarország Sportért Felelős Államtitkára pisztolylövésére elrajtolt a II. Nemzeti Bor Maraton Soltvadkertről. Aznap estére már Villányban volt a mezőny, majd következett Szekszárd, Budapesten a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont, Balatonfüred, Nagykanizsa, Sopron, Tokaj, Eger, Szeged, és végül ismét Soltvadkert.

Az indulók között, ott volt Miklósa Erika világhírű operaénekes, Hrutka János, Sportmenedzser, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke, Rippel Ferenc artista, Földházi Zsófia Világ- és  Európa bajnok öttusázó. A Kám-Szombathely 26 km-es szakaszt Dr. Hende Csaba, országgyűlési képviselő, volt honvédelmi miniszter is teljesítette. A legfiatalabb induló Diósdon futott alig 4 évesen, a legidősebb pedig Gémes Ferenc “futó Feri bácsi”, aki 84 évesen, Mindszenten csatlakozott a mezőnyhöz néhány kilométer erejéig.

Az idei Bormaratonnal életre hívott Borvidék Szépe Országos Szépségkirálynő-választást nem várt érdeklődés kísérte. „Mindenki által ismert a nemes bor és a női szépség közt meglévő ősi párhuzam. A Nemzeti Bor Maraton kiemelt különprogramjával szeretnénk tovább népszerűsíteni a magyar borvidékeket, és színesíteni a hazai borkultúrát.” - mondta el a Balla Attila programigazgató. A Törley Pezsgőpincészetnél 2016.05.25-én megrendezett záró-sajtótájékoztatón megköszönte a támogatóknak és szakmai együttműködőknek, hogy a rendezvény második alkalommal is sikerrel megvalósult, majd  ismertette a számadatokat és az idei eredményeket. Elmondta, hogy a tavalyi 9.700 sportolói résztvevői létszámot sikerült megduplázni. Közel 23.000 futottak és kerékpároztak a 2.057 km-es távon.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeriparért felelős országos alelnöke megköszönte Balla Attilának, hogy életre hívták a rendezvénysorozatot. Kiemelte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy minél hosszabban, és minél egészségesebben fogyasszák el azon élelmiszereket a magyar emberek, melyet a termelők előállítanak. Ezért is álltak a Nemzeti Bor Maraton mellé, mert nagyszerű lehetőséget lát a fogyasztókhoz való közvetlen eljutásban.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa közölte, hogy Magyarországon jelenleg a Balla Attila által életre hívott Nemzeti Bor Maraton, a legeredményesebben működő belföldi bormarketing kampány.

Reményét fejezte ki, hogy jövőre is együtt értékelheti a rendezvényt a jelen lévőkkel, mert ez mutatná, hogy a Földművelésügyi Minisztérium is támogatója a jó ügynek.

Helmich József, az evopro csoport marketing igazgatója elmondta, hogy valójában ők mérnöki szolgáltatással és fejlesztéssel foglalkoznak, de nem volt kérdés, hogy a Nemzeti Bor Maraton támogatói közé tartoznak-e. Továbbá bejelentette a települések különversenye eredményét, melyben Bátaszék lett a nyertes. A fődíjuk egy univerzális elektromos töltőállomás, 1 millió forint értékben, az evopro jóvoltából.

Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója fotókon mutatta be azokat az életképeket, melyek a Pünkösd vasárnapi rendezvényen készültek a Törley Pezsgőpincészetnél. Kiemelte, hogy saját dolgozói is olyan formán megmozdultak, melyre jobban is számított, például Pezsgőmesterük is lefutotta a Törley kört. Pincészetükből több munkatárs pedig a 17 km-es Szigethalom-Budapest távot is teljesítette

Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának alpolgármestere örömét fejezte ki a lehetőség kapcsán, hiszen kerületük Budapest borkerületeként pozicionálja magát. Fontos számukra a rendezvény, mert akkor tudják a kulturált pezsgő és borfogyasztás hagyományait továbbörökíteni, amikor a fiatalokat megszólítják és erre képes a Nemzeti Bor Maraton.

Koch Csaba, borász, a Nemzeti Bor Maraton Borszakmai Védnöke számára mind a sport, mint a bor az egészségmegóvás része, ezért is fejezte ki örömét a megkeresés miatt és egyértelmű volt, hogy melléáll a kezdeményezésnek. Fontos, hogy a fogyasztók eljussanak azokra a bortermő helyekre, ahonnan a borokat fogyasztják. Megismervén a termőterületet, a pincét, az elkészítés módját.

Frittmann János, borász, a Nemzeti Bor Maraton Borszakmai Védnöke szerint többről szól a rendezvény, mint a bor és a futás. Alkalmas arra, hogy kohéziós erőként működjön egy adott településen vagy térségben és összehozza több színtéren is az embereket.

Rippel Ferenc, artistaművész, Sport és Művészet Nagykövet kiemelte, hogy a missziónak köszönhetően ő is részese volt annak, hogy „Együtt fut a nemzet!” Fontosnak tartja az egészséges életmód üzenetét és a jövő évtől Nagykövetként vállal szerepet a Nemzeti Bor Maraton szervezésében.

A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, sportszakmai védnöke pedig Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke öt hazai sztárborász, a villányi borvidék három élvonalbeli termelője, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila, a Hajós-bajai borvidék egyik legsikeresebb pincészetének tulajdonosa, Koch Csaba, valamint a Kunság első számú borásza, Frittmann János.

A Nemzeti Bor Maraton együttműködő partnere a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Nemzeti Művelődési Intézet, támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Szabadidősport Szövetség, az MTVA, a Lochner Group, Mórahalom Város Önkormányzata, az evopro, a Nicron Kft, a Törley Pezsgőpincészet, a Sláger TV, a Borászportál, a Szivárvány Aqua és a Red Bull.

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás