Befektetés a jövőbe - ünnepélyes átadó

cikador 2020.06.17, 14:39

Befektetés a jövőbe - ünnepélyes átadó

Iparterületet alakítottak ki, és agrárlogisztikai központ épült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program több mint 800 millió forintos támogatásával Bátaszéken.

TOP 1.1.1.-15-TL1-2016-00002 azonosítószámú „Iparterület fejlesztése Bátaszéken” című projekt célja egy vállalkozóbarát környezet létrehozása, elsősorban egy iparterület/ipari park létesítése, ahol számos színvonalas szolgáltatás elérhetősége megfelelő ösztönzést adhat arra, hogy új vállalkozások létesüljenek, ezen felül más befektetők érkezését is segítheti. Célja továbbá a térség, a régió fejlesztésének elősegítése, a munkahelyteremtés, inkubátor tevékenység feltételeinek megteremtése – ezzel a hazai kis- és közepes vállalkozások lehetőségeinek bővítése, olyan integrált gazdasági modell létrehozása, melyben a szolgáltatások szervesen kapcsolódnak egymáshoz, elősegítve egymás működését. Bátaszék Város Önkormányzata kiemelt céljának tekinti a helyi és térségi gazdaság fejlődését, illetve jövedelemtermelő képesség támogatását. A gazdasági fejlődés, illetve a munkahelyteremtés érdekében fontos cél a működő vállalkozások közvetett támogatása, illetve új vállalkozások letelepedésének ösztönzése a településen. Az iparterület fejlesztésének célja, hogy hozzájáruljon a jelenlegi foglalkoztatási szint megtartásához, illetve tovább növeléséhez, a különböző képzettségű munkavállalók általános helyzetének javulásához, amely hosszú távon egészségügyi, szociális és kulturális értéknövekményt jelenthet. Jelen projekt számos jövőbeni projekthez kapcsolható, így hatása még inkább felértékelődik.

Munkaterület átadás 2018. január 16-a volt. A kivitelezési munkálatok terv szerint, ütemezetten zajlottak.  2019. december 17-én a sikeres műszaki átadás-átvétel után a kivitelezés lezárult. Az út estén forgalomba helyezési engedéllyel, víz, szennyvíz és zárt csapadékcsatorna kapcsán vízjogi üzemelési engedéllyel rendelkezünk. A projekt eredményeként kb. 6 hektár közművesített ipari terület jött létre, 7 db telek került kialakításra.  A kiépített vízvezeték hossza:  308  m, szennyvízvezeték hossza:  270  m, zárt csapadékcsatorna:  450  m, a kiépített út hossza: 280 m.

Megvalósult a TOP-1.1.3-15-TL1-2016-0004 kódszámú az „Agrárlogisztikai központ kialakítása Bátaszéken” -című projekt is. Bátaszék Város Önkormányzata és a Magyar Államkincstár Tolna Megyei Igazgatósága 2017. július 14-én nettó 550 000 000 Ft összegről szóló támogatási szerződést írt alá.  A kivitelezési munkákra kiírt közbeszerzési eljárást az SZ+C Stúdió Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte el, akivel a vállalkozási szerződés 2019. július 10-én került aláírásra, a kivitelezés költsége pedig nettó: 486 879 261 Ft.  2019. július 19-én a munkaterület átadásra került a kivitelezőnek, ahol megkezdődtek a projekt nyitómunkálatai.

Bátaszéken és környékén számos mezőgazdasági vállalkozó foglalkozik zöldség- és gyümölcstermesztéssel, és a meglévő zöldség- és gyümölcstárolók kapacitása a piaci igényeket nem tudta kiszolgálni, ezért bővítésre szorultak. A Bátaszéki Agrárlogisztikai Központ tárolási szolgáltatásait a környék mezőgazdasági vállalkozói, őstermelői, helyi termelői, magánszemélyei igénybe tudják venni, a termékértékesítés során Bátaszék Város Önkormányzatával együttműködve előnyösebben és könnyebben tudnak a termékeikkel a piacon megjelenni.

Az önkormányzat az agrárlogisztikai központ üzemeletetését vállalkozói partner és termelő csoport szakmai együttműködésével kívánja megvalósítani. A szolgáltatásokat mindazon mezőgazdasági vállalkozók igénybe vehetik, akiknek a tevékenységük során nem áll módjukban a terméküket az eladhatóság érdekében hűvös helyen tárolni, vagyis rá vannak kényszerítve, hogy közvetlenül a szabadföldről értékesítsenek.

A 2000 négyzetméteres agrárlogisztikai központban hűtőház, csomagolóüzem, raktár és irodák kaptak helyet. A logisztikai központ a tervek szerint 10-15 munkahelyet teremt majd.

A koronavírus következményei is hátráltatták a kivitelezők munkáját, úgymint a munkaerőhiány és az építőanyagok szállítási nehézségei, azonban mindezek ellenére tartani tudták a határidőt, és 2020. június 17-én ünnepélyes keretek között adták át Bátaszék újkori történetének első jelentős beruházását. A létesítményt dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék Város polgármestere, Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke és Naszvadi Balázs, a Terület- és Vidékfejlesztési Osztály osztályvezetője adták át.

A Bátaszéki Agrárlogisztikai Központ létrehozásával új munkahelyek jönnek létre, és ezzel egy időben a helyi vállalkozások élénkítése valósulhat meg.

 

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás