Betelepítés 300 éves évfordulója

cikador 2018.06.15, 09:24

Hálaadó szentmisét celebrált Krisztián atya május 27-én a bátaszéki svábok tiszteletére a betelepítés 300. évfordulója alkalmából. Hálaadás azért az elmúlt 3 évszázadért, azért a szorgalmas munkáért, küzdelemért, amellyel gazdagabbá tették nemcsak önmagukat, hanem társadalmunkat is. Ezt mutatja szép templomunk, a környezetünkben lévő kápolnák, házak, útszéli keresztek; mindaz, ami nemcsak anyagi, hanem lelki érték is.

Nem elég azonban hálát adni az embernek, hanem a hálaadásban benne van egy kötelezettség is. Azt a gazdag örökséget, amit a svábok hagytak az utódaikra, felelőséggel meg is kell tudni őrizni. Akinek múltja van, akinek gyökere van, aki vissza tud nyúlni őseinek az életébe, az tud jövőt építeni, azoknak van jelenük, és azoknak lesz jövője.

Ezért nagyon fontosak ezek a megemlékezések, ezért fontos, hogy megálljunk, hogy ne fásuljunk bele, és ne legyen unalmassá az életünk. Nem mondhatjuk, hogy elődeink megtették, nekünk nincs további tennivalónk. Felelősek vagyunk azért a gazdagságért, amit kaptunk.

„ Mindenki papja akarok lenni, nációtól függetlenül!” – mondta az atya. Mi egy nagyon színes és gazdag nemzet vagyunk. Ha együtt tudunk hálát adni, ettől mindannyian gazdagabbak leszünk.

A mise végén elhangzott a magyarországi németek himnusza. Megható és egyben felemelő pillanat volt.

 Köszönjük!

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás