Búzaszentelés

cikador 2018.04.27, 09:41

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Báta Község Önkormányzata, valamint a Bátai Római Katolikus Plébánia szervezésében az idei évben, immár 28. alkalommal rendezték meg az országos búzaszentelőt. Helyszíne most Báta, a Szent Vér ősi kegyhelye volt.  

A rendszerváltás idején indult kezdeményezéssel azt az ősi egyházi hagyományt próbálják feleleveníteni, amikor a hívek körmenetben mentek a búzavetésekhez és kérték Isten áldását a következő évi termésre. A búzaszentelés hagyományos időpontja április 25-e, Szent Márk evangélista ünnepnapja, ill. az ehhez legközelebb eső vasárnap.

Április 22-én, Bátán a Nagy-szigetben felállított szabadtéri oltárnál mutatta be Kürtösi Krisztián plébános a szentmisét. Mivel ezt a Kossuth Rádió élőben közvetítette, az elején köszöntötte a jelenlévőkön kívül a rádión keresztül a szentmisébe bekapcsolódó híveket is. Szentbeszédében a jó pásztorról szóló evangéliumi szakasz alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a vasárnap üzenete szorosan összekapcsolódik a búzaszentelés, határmegáldás szertartásának lényegével. Ezen a vasárnapon ugyanis arra kéri az Egyház a jó Pásztort, hogy küldjön munkásokat aratásába, azaz jó papokért, papi hivatásokért imádkozunk. De így fordulunk Istenhez és kérjük az ő áldását határainkra, vetéseinkre, gyümölcsös kertjeinkre is. Ezt fejezi ki a búzaszentelés szertartása. A szentmisében a bátaszéki Szent Cecília Kórus végezte az ének-szolgálatot.

A szentmise befejezése után a körmenet a kb. 500 méterre lévő búzatáblához vonult. A körmenetben a Mindenszentek litániáját énekelve, kérték a hívek a szentek közbenjárását munkájuk eredményéhez. A búzatáblánál a négy égtáj felé fordulva történt a határok megáldása. A szentmisén és a körmeneten több százan vettek részt, nagyon sokan népviseletbe öltözve.

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás