Civilek a 2021-es költségvetés tükrében

cikador 2021.02.26, 09:43

Civilek a 2021-es költségvetés tükrében

Sűrű munkahét áll a Hivatal mögött, hiszen a háziorvosok, majd a nemzetiségi önkormányzatok, illetve a nemzetiségi egyesületek vezetőinek találkozója után csütörtökön a kiemelt civil szervezetek képviselőinek tartott tájékoztatást dr. Bozsolik Róbert polgármester.

A találkozó legfontosabb témája volt, hogy a 2021-es évi költségvetésből az önkormányzat mekkora mértékű anyagi támogatást tud biztosítani a helyi – még a pandémiás helyzetben is működő – civil szervezeteinknek.

A polgármester felvázolta a város ez évi bevételi forrásait, amelyek sajnos az idei esztendőben, a világjárvány okozta nehézségek tükrében jócskán megfogyatkoznak, de a remények szerint a második félévben, a kormány által elvont helyi adóbevételek megtérítését követően lehetőség lesz a tavalyi év pénzösszegeinek megfelelő támogatást adni az egyesületeknek.

A kiemelt civil szervezetek megkapják a működésükhöz szükséges anyagi forrást, mint pl. a Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság, aki 2 millió forintot már meg is kapott, illetve a napokban érkeznek hozzájuk kiegészítő támogatások is. Az egyik legnagyobb taglétszámot mutató Bátaszéki Sport Egyesület tevékenységét is segíti az önkormányzat. A támogatási szerződés a tegnapi napon került aláírásra. A 9 millió forintot két részletben fogja megkapni az egyesület. Nagy Ákos, a BSE elnöke a támogatási szerződés aláírása előtt néhány mondatban felvázolta azokat a nehézségeket, amelyeket a pandémiás helyzet idézett elő a szakosztályok életében. A veszélyhelyzet legnagyobb vesztese egyértelműen az úszószakosztály, akik a legoptimistább becslések szerint is kb. 5 éves visszaesést mutatnak majd, ha végre újra kinyithat a Bátaszéki Tanuszoda. Az elnök úr abban kéri a segítséget az Önkormányzattól és a Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft.-től, hogy az intézmény nyitását követően segítsenek programokat szervezni, lebonyolítani az úszósport népszerűsítésének érdekében.

A Tolna Megyei Matematikai Tehetséggondozó Alapítványnak is elkülönített pénzösszeget a testület, mivel a napokban bonyolították le a nagy múltú Bátaszéki Matematikaversenyt. Az alapítvány elnöke köszönettel ezt a támogatási összeget visszautasította, mivel a pandémia miatt a versenylebonyolítással kapcsolatos kiadások jóval kisebbek voltak, mint az előző években, és így, ezzel a gesztussal kívánnak hozzájárulni a településen végzett Covid-19 elleni védekezés költségeihez.

Dr. Bozsolik Róbert a számadatok ismertetését követően a bátaszéki oltási protokollt ismertette. Többek közt a BSE, valamint az Önkormányzati Tűzoltóság is felajánlotta segítségét a kialakításra kerülő bátaszéki oltópontokon, amint a tömeges oltások elkezdődnek.

A Bátaszéki Vállalkozók Ipartestülete mindennapi működéséhez 800 ezer forintot biztosít az önkormányzat, akik ezt köszönettel elfogadták és – a lehetőségeikhez mérten – szintén felajánlották a segítségüket a tömeges oltás időszakában.

A civil szervezetek számára nyújtott támogatási feltételeket a megjelent egyesületi képviselők tudomásul vették és elfogadták abban a reményben, hogy mihamarabb újra visszatérhetnek a megszokott egyesületi munkához.

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás