Előzzük meg a szabadtéri tüzeket

cikador 2019.02.27, 12:01

Egyre több a szabadtéri tűz. Előzzük meg ezeket!

Tíz tűzeset történt kedden Tolna megyében, ebből nyolc alkalommal szabadtéri tüzekhez riasztották a tűzoltó egységeket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szabadban keletkezett tűzesetek kilencvenkilenc százaléka emberi gondatlanság miatt keletkezik. Ezek a tűzesetek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri tűzgyújtás szabályaival. Akár egy autóból kidobott cigarettacsikk is elég ahhoz, hogy lángba boruljon a száraz aljnövényzet.

Nézzük, mit tehetünk a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében:

A kerti hulladékok belterületen történő égetése alapesetben tilos, kivéve, ha az önkormányzat azt saját rendeletben szabályozza. Ha a település önkormányzata rendelkezik ilyennel, a hulladékok égetése csak a jogszabályban rögzített időpontban engedélyezett!

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (település szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség) a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. A jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

- A kerti grillezés, bográcsozás megengedett, de feltétlenül készítsünk be mindig elég oltóanyagot!

- Soha ne engedjük meg a gyerekeknek, hogy játsszanak a tűzzel és mindig magyarázzuk el nekik, hogy ez miért veszélyes!

- A szabadban kijelölt tűzrakóhelyen van lehetőség tüzet gyújtani. A meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk itt is megfelelő mennyiségű oltóanyagról!

- Mindig legyen nálunk tűzoltásra alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani!

- Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

- Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívószámot!

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás