Felvidék 75

cikador 2022.04.12, 09:00

FELVIDÉK 75

 

Ma van a Felvidékről kitelepítettek emléknapja. A szlovák-magyar lakosságcsere-egyezményt 1946. február 27-én írták alá Budapesten, és május 14-én fogadta el a Parlament. Az elűzött embereket szállító első vasúti szerelvény 1947. április 12-én indult el a Felvidékről, és 1949. június 5-ig több mint 76 ezer embert szállítottak át Magyarországra.

A magyar Országgyűlés 2012. december 4-én fogadta el, hogy április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen. Az emléknap tisztelgés „a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarság” előtt, „akik az állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve kemény akarással otthont teremtettek maguknak”.

Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban fognak ma este megemlékezni erről az eseményről. 19 órától Körön kívül címmel a Szőttes Kamara Táncegyüttes és a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület közös táncprodukcióját nézhetik meg az érdeklődők.

 

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás