Fiatalok a városért

cikador 2019.12.20, 05:48

FIATALOK A VÁROSÉRT 2019

Bátaszék város polgármestere, dr. Bozsolik Róbert ebben az évben is elismerésben részesítette mindazokat a fiatal tehetségeket, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak valamely területen, és a munkájukkal öregbítették városunk hírnevét. A kitüntetés intézmények, civil szervezetek vezetőinek a méltatása a 2019-es évre vonatkozóan az ifjú bátaszéki polgárok nagyrabecsülésének hangsúlyozására. A városvezető ezen kívül külön köszönetét fejezte ki két támogatónak, akik kiemelkedő mértékben járultak hozzá Bátaszék gyarapodásához, a helyi fejlesztések és programok sikeres megvalósításához. 2019-ben Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. cégcsoportvezetője, és Szoboszlai Zsolt, a J. Lasfar KFT. ügyvezetője részesült Mecénás díjban.   

A KITÜNTETETT DIÁKOK:

Szabó Hanna

Hanna a bátaszéki óvoda 1-es csoportjának a kiemelkedő tagja. Középső csoportos kora óta vesz részt rajzpályázatokon. A munkája mindig pontos, precíz, odafigyel a részletekre. Gyönyörű rajzai többször elismerést is nyertek. Óvodai, városi rendezvényeken szívesen szerepel. A szabadidejében sem unatkozik, oszlopos tagja a Best Street Team tánccsoportnak.

Török Ramóna

Klarinét szakos növendék, a Bátaszéki II. Géza Gimnázium és a Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola tanulója, tagja a Szekszárd Klarinét Kvartettnek és a Bátaszéki Ifjúsági Fúvószenekarnak. 2019-ben második alkalommal jutott be az Országos Klarinétverseny döntőjébe, ahol különdíjban részesült. A Szekszárd Klarinét Kvartettel kiemelt arany minősítést és kategória győzelmet ért el a VII. Bajai Regionális Kamarazene Találkozón, valamint arany minősítést szereztek a székesfehérvári XIV. Országos Alba-Regia Kamarazene Verseny selejtezőjén, így a döntőben is játszhattak. 

Schroth Anna

Annát két intézmény és egy egyesület is javasolta elismerésre. A Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolai növendéke trombita szakon. Példás szorgalmával, megbízható munkájával, kiemelkedő teljesítményével példát mutat a társainak.  A Bátaszéki II. Géza Gimnázium 12. osztályos tanulója. Az eddigi évfolyamokat jeles tanulmányi eredménnyel, példás magatartással és szorgalommal teljesítette. Német nyelvből jeles előrehozott emelt szintű érettségije révén középszintű nyelvvizsgát szerzett, angol nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. A BSE Kosárlabda Szakosztály életének évek óta aktív resztvevője, játékosa.

Kis Lia Liána

A Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája festészet szakos tanulója. Rendkívül fogékony és kreatív tanuló. Nagy lelkesedéssel, gyorsan és igényesen dolgozik. Rengeteg rajzpályázati eredménye van. A szekszárdi Művészetek Háza fényfestéséhez készített tervét, és a Babits Iskolába küldött pályamunkáját minden évben díjazták. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Európai Mobilitási Hétre kiírt országos pályázatán is elismerésben részesült.

Hegyesi Norbert

A Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája festészet szakos tanulója. Nagy kitartással, és aprólékos műgonddal készíti a munkáit. Igényes, látványos alkotásait gyakran kiállítják és díjazzák különböző rajzpályázatokon. Legutóbb a Generali Biztosító „Biztonságos közlekedés” című országos pályázatán értékes könyvutalvánnyal jutalmazták.

Berlinger Gréta

Második osztályos kora óta a művészeti iskola tanulója. Fokozatos fejlődés jellemző a munkájára. Biztonsággal, igényesen és bátran használja mindegyik eszközt. A pécsi művészeti iskolába, grafika szakra jelentkezik. Elsajátította a felvételihez szükséges tudnivalókat. Kimagaslóan jól sikerülnek a látvány utáni tanulmányrajzai, legyen az portré, csendélet, vagy akár mértani testcsoport. Több pályázaton eredményesen szerepelt, az évek során voltak megyei és országos szintű díjai is.

Kósa Réka

A rajz tagozatos munkája mellett 5. osztálytól a művészeti iskola tanulója. Már kisgyermekkora óta a legkedveltebb tevékenysége a rajzolás. Számára ez az önkifejezés egyik legfontosabb eszköze, a vázlatfüzetét folyamatosan magánál hordja, amelybe otthon is sokat rajzol. Kifejező, látványos és magas szintű munkáit megyei és országos pályázatokon is elismerték. Réka a jelentkezését a Kaposvári Művészeti Szakközépiskola grafika szakjára adta be.

Molnár Pál

12 éves, általános iskolai tanuló. A sok elfoglaltsága mellett jutott ideje arra is, hogy részt vegyen a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége által szervezett, és Nagymányokon rendezett Sebestyén Ádám Mesemondó Versenyen, képviselve Bátaszéket és a bátaszéki székelyeket. A versenyen a zsűri és annak elnöke, Kóka Rozália olyan nagyra értékelte a szereplését, hogy egyetlenként a szereplők közül meghívta, „elküldte” Kolozsvárra, a Kárpát- medencei gyermekek mesemondó versenyére, ill. gálájára.

Patonai Viktória

Noha rendelkezik székely gyökerekkel, de a közösséggel a Székely Unokák Tánccsoportba való belépésével került közelebbi kapcsolatba. Lelkiismeretesen részt vesz a csoport munkájában, és annyira szépen és jól tud táncolni, hogy az oktató elfoglaltsága esetén ő vezeti a táncórát. Fiatal kora ellenére bizonyítja azt, hogy a gimnáziumi tanulás mellett még lehet mást is magas szinten művelni, amivel őrzi a hagyományokat, és öregbíti Bátaszék hírnevét.

Zörényi Dávid

Dávid a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület utánpótlás csoportjának meghatározó és oszlopos tagja. A szülei is az egyesület táncosai voltak, így már 6 hónapos kora óta aktívan részese volt a táncpróbáknak, programoknak, fellépéseknek. 2009-ben, 2 évesen már verbunkot táncolt az együttes férfi tagjaival a felvidéki Zselízen. Az évek során a Felvidék Tánccsoport művészeti vezetőinek irányításával lett pontosabb, kiforrottabb a tudása. 2018. novemberében jelentkezett a Dél-dunántúli Regionális Gyermek Szólótáncversenyre. A verseny március 9-én került megrendezésre Szekszárdon. Dávid vasvári verbunkot és frisset táncolt, amelyért kiemelt arany minősítésben részesítette a szakemberekből álló zsűri.

Farkas Levente

A Best Street Team meghatározó személyisége.  Csapatban, duóban, trióban megállja a helyét, amit bizonyítanak az országos bajnoki címek mellett az Európa-bajnoki eredményei is. A 2019-es balatonfüredi EB-n formációban második helyet szereztek, trióban aranyérmet nyertek. Jelenleg a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója, a tanulményi eredménye eléri a 4,7 átlagot.

Matejcsek Vajk

Vajk havonta 2-3 sakkversenyen vesz részt, amelyeken általában dobogós helyezést ér el, javarészt az első helyért járó kupával és aranyéremmel. Az „egyenlege” összesen 8 db kupa az első helyezésekért, és emellett a megyei diákolimpiai első helyezés. Mellette 3 db ezüst-, illetve 3 db bronzérem a mérlege. A sakktáborok és a decsi régiós sakkedzések rendszeres résztvevője. Tavaly a bátaszéki felnőtt sakkcsapattal is részt vett a megyei bajnokságban. Emellett kosarazik, iskolai futóversenyeken ér el eredményeket, és a triatlon versenyeken is dobogós általában.

Galla Kata

15 éve aktív tagja a Heimat Tánccsoportnak. Rendszeresen jár a próbákra, részt vesz a városi rendezvényeken, itthoni és vidéki fellépéseken egyaránt.  Mindig, mindenben lehet rá számítani, nagyon lelkiismeretesen és szeretettel bánik a gyerektáncosokkal. Ő is munka mellett   (pénzügyi ügyintéző) tanul a Szegedi Egyetemen gyógypedagógiát. 

Elekes Fanni

Fanni 9 évesen kezdett táncolni az édesanyja bíztatására. Sváb gyökerekkel rendelkező család tagja, ahol az identitás és a német nyelv fontos szerepe az életének. Az általános és középiskola mellett rendszeresen járt a csoport próbáira, fellépéseire. Itthon és a vidéki fellépéseken öregbítette Bátaszék város és a Heimat Tánccsoport hírnevét. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományok szakán tanul.

Treszner Noémi

A Bátaszéki II. Géza Gimnázium 12. osztályos tanulója. Az eddigi évfolyamokat jeles tanulmányi eredménnyel, példás magatartással és szorgalommal teljesítette. Német nyelvből középfokú nyelvvizsgát szerzett, és jeles előrehozott emelt szintű érettségivel rendelkezik német nyelvből. Igazi közösségi ember, akinek szervező és segítő munkájára mindig lehetett számítani. Emellett Mórágyon rendszeresen lovagol. Elvégezte a lovas terapeuta-segítő tanfolyamot, így az önkéntes munkájával segíti a lovasok képzését és a beteg gyerekek gyógyulását.

Szilágyi Lili

A Bátaszéki II. Géza Gimnázium végzős tanulója. Kimagasló eredményeket az idegen nyelvek tanulásában ért el. Előrehozott emelt szintű érettségi vizsgát tett német és angol nyelvből is kitűnő eredménnyel, amellyel nyelvvizsgát szerzett, emellett komplex nyelvvizsgája is van angol nyelvből. Az énektehetségével kitűnt a társai közül, ezzel színesíti az iskolai és a városi programokat.

Fábián Patrik

A Bátaszéki II. Géza Gimnázium 12. osztályos tanulója. Az eddigi évfolyamokat jeles tanulmányi eredménnyel teljesítette. Előrehozott emelt szintű érettségi vizsgát tett informatika tantárgyból és angol nyelvből kitűnő eredménnyel. Emellett angol nyelvből nyelvvizsgát is szerzett. A megyei és országos szintű tanulmányi versenyeken elért rangos helyezéseivel méltóképpen képviselte gimnáziumunkat és városunkat. Informatikából az előző tanévben bejutott a Pannon Egyetem által szervezett PENDROID programozás- és alkalmazásfejlesztő verseny országos döntőjébe. Idén továbbjutott informatikából és angol nyelvből is az OKTV versenyen, és mindkettőből bejutott az országos döntőbe.

Káldi Blanka

Blanka a nemzetiségi németes 8. c osztály tagja. Minden évben oklevélben részesült példamutató magatartásáért, kitartó szorgalmáért, kitűnő, ill. jó tanulmányi eredményéért. Az osztályközössége megbecsült tagja. Óvodás kora óta táncol a német nemzetiségi tánccsoportban. Eleinte mint táborozó, mostanra mint ifjú segítő tevékeny résztvevője a nemzetiségi táboroknak is. Rendszeresen jár a táncpróbákra, és hosszú évek óta a tánccsoportban végzett munkájával, a fellépésekkel emeli a városi ünnepélyek színvonalát.

Bozsolik Szabolcs

A nemzetiségi németes 8. c osztály tanulója. Elsős kora óta rendszeresen oklevelekkel ismerték el példamutató szorgalmát, magatartását, kitűnő és jó tanulmányi eredményeit. Állandó versenyzője az iskolai tanulmányi versenyeknek. A legfőbb sikereit természettudományos, német nyelvi és kresz versenyeken érte el. Határozott elképzelése van a jövőjével kapcsolatosan: erdész szeretne lenni.

Ludwig Ramón

Ramón nyolcadik éve az általános iskola egyik nemzetiségi németes osztályának a tagja. Jó magatartását és tanulmányi eredményeit minden tanévben oklevéllel, jutalomkönyvvel ismerték el. A DÖK egyik oszlopos, megbízható tagja. Minden megbeszélésen részt vesz, az iskolai rendezvények tevékeny segítője. Számos versenyen indult, és szinte mindegyiken valamilyen előkelő helyezés büszke tulajdonosa lett. Az érdeklődési köre szerteágazó, indult matematika, német, angol, környezetismeret, helyesírás és informatika versenyeken is.

Dózsa- Pál Janka

Janka a Kanizsai Dorottya Általános Iskola 8. b rajz tagozatos tanulója. A fiatal kora ellenére felnőttes empatikus képességekkel rendelkezik, a társait tanácsokkal látja el, az ötleteivel és a jó tanácsaival kivívta a társai tiszteletét. Igazi szóvivő alkat, rendszeresen közvetíti az osztály és a tanulók érdekeit a tanárok felé. A rajztagozaton is kimagasló munkát végez. A grafikai tervezőmunkában sokszor egyedi ötletei vannak.

Papp Zente

Zente a Kanizsai Dorottya Általános Iskola 8. b osztálya rajz tagozatos tanulója. Az osztály, az iskola közösségi életében tevékenyen részt vesz, színesítve ezzel az intézményi programokat. Tisztelettudó diák, aki a felnőttekkel is nagyon gyorsan megtalálja a közös nevezőt. A tanulmányi eredménye kiváló. A helyi kosárlabda életében évek óta aktívan részt vesz. A rajz tagozatos munkája kimagasló.

Bárdos Bianka

Érdeklődő, fogékony, kreatív tanuló. A feladatait mindig maximálisan igyekszik megvalósítani. Az iskolai eredményei kimagaslók. Kitartó és felelősségteljes diák. Bianka a Best Street Team tagja, és a városi rendezvényeket rendszeresen színesíti a táncfellépéseivel és a sugárzó egyéniségével. A Duna-Dráva Nemzeti Park országos pályázatán II. helyezést ért  el, a bátaszéki roma rajzpályázaton fődíjas lett.

Szikszai Tímea

Tímea a Kanizsai Dorottya Általános rajz tagozatos tanulója. A tanulmányi eredménye kiváló, csendes, jól nevelt, tisztelettudó diák. Aktívan részt vesz az iskolai tanulmányi versenyeken és a közösségi munkában egyaránt. A rajztagozaton és a művészeti iskola grafika-festészet szakán is folyamatosan kiemelkedő a munkája. Érdeklődő, fogékony és lelkesen tevékenykedő diák. Az alkotásaival sokszor szerepelt megyei kiállításokon.

Pomsár Anna

Anna életében a kosárlabda a mindennapok része is, hiszen a szülei révén nem csak az edzésen találkozik a sportággal. A harmadik bajnoki szezonját kezdi játékosként.  Az országos U11-es bajnokságban játszó csapat meghatározó tagja. Az edzésmunkája példaértékű, pontos, figyelmes, szorgalmas, a csapattársaival segítőkész. A „parketta” mellett a színpadi deszkákon is magabiztosan ki tud állni, a mesemondásban kiemelkedő, számtalan verseny díjazottja, és az iskolai énekkar tagja is.

Komonyi Balázs

Balázs maga a lendület és lelkesedés. Legyen szó edzésről vagy bajnoki mérkőzésről, mindig az utolsó pillanatig küzd. Fegyelmezett, gyorsan tanul és vezető egyéniség a csapatában. Jellemzően az ellenfél legjobb játékosát őrzi, állhatatosságával, lábmunkájával, állóképességével alaposan meg is keseríti az életét. A védekezés mellett a támadó térfélen is lehet rá számítani, csapata egyik legjobb pontszerzője. Az ész és a sport közötti erős kölcsönhatás egyik remek példája, kiváló sportteljesítményéhez kiváló tanulmányi eredmény társul. A Kosárlabda Szakosztály további sok sikert, eredményt, kitartást kíván!

Gáll Péter

Peti már sok éve a BSE sportolója, a futball mellett karatézik is. Jelenleg az ifjúsági csapat meghatározó játékosa. A szorgalma az évek során nem kopott, sőt talán még elszántabb lett. Kipróbálta magát az UFC Szekszárd színeiben is, az utánpótlás NB III-ban szerepelt egy évig. Az edzéslátogatottsága példás, a mérkőzéseken több poszton is képes jó játékra. A sport mellett a zene tölti ki a szabadidejének a nagy részét. Több éve gitározik, a testvérével már sokszor felléptek városunk rendezvényein.

Izsák Fruzsina

Fruzsina a Bátaszék SE Karate Szakosztályának ifjú tehetsége, az általános iskola 4. évfolyamos tanulója. Nagyon jó képességű, hajlékony és gyors versenyző. Annak ellenére, hogy a pályafutása ebben az évben indult útjára, már a nevesebb hazai és nemzetközi versenyeken dobogóra tudott állni. A legnagyobb hazai versenyeken, mint a Tatami Kupa és a WKF Magyar Bajnokság a dobogó legmagasabb fokára tudott állni, de a hazai rendezésű FEW Európa Bajnokságon is éremmel kényeztett bennünket. A 10-11 éves lány kata csapat arany, és a 8-9 éves lány kumite csapat ezüstérmese lett, de egyéni kata és kumite versenyszámokban is ezüst és bronzéremre tett szert.

Hefner Zsófia

Zsófi a Bátaszék SE Karate Szakosztályának ifjú tehetsége, és az általános iskola 5. évfolyamos tanulója. Zsófi igazi energiabomba. Ő is a 2019-es évadban kezdett el magasabb szinten versenyezni, amelynek köszönhetően megnyerte hazánk két legkomolyabb nemzeti versenyét, a WKF Magyar Bajnokságot és az Országos Diákolimpiát is, továbbá ő is helyet kapott a hazai rendezésű FEW Európa Bajnokság válogatott keretében, ahol az egyik legeredményesebb versenyzőként zárta a programot. A 10-11 éves lány kata csapat aranyérmese, a lány kumite csapat bronzérmese. Egyéni kumite versenyszámban feliratkozott a legnagyobbak közé egy aranyéremmel, és formagyakorlatban is csak egy hajszállal maradt alul a legfényesebb éremért. 2 arany, 1 ezüst és 1 bronzérmével szinte biztosan ott lesz a jövő évi macedoniai EB-n.

Puskás Donát

Donát rendkívüli vizuális tanulási képessége nagyon hamar kiderült, már egészen a kezdésnél érezhető volt, hogy az alkatát és a képességeit tekintve nagyon jó katás, azaz formagyakorlatban jeleskedő versenyző válhat belőle. Kitartó edzésmunkával nagyon hamar a WadoKarate elitben találta magát, ahol a stílusversenyeket rendre megnyerte. A WKF Magyar Bajnokság ezüst, az Országos Diákolimpia aranyérmese lett. Donát is helyet kapott a hazai rendezésű FEW Európa Bajnokság válogatott keretében, ahol a 10-11 éves fiú kata csapattal aranyérmet szereztek, de csapatbajnoki címét még egy egyéni bronzzal is meg tudta fejelni.

Elekes Máté

Máté megszakíthatatlan harcos, kitartó versenyző, aki képes az utolsó pillanatokban is fordítani a meccs képén. Minden adottsága megvan, hogy néhány éven belül a legnagyobb versenyzők névsorába iratkozzon fel, és az utánpótlás példaképévé váljon. Az edzésmunkáját is a rendszeresség és a pontosság jellemzi, rendkívüli állóképessége és szorgalma a legnagyobb versenyek bajnokaivá tette 2019-ben. Tatami Kupa és WKF Magyar Bajnok, de nem volt olyan verseny az idényben, ahol Máté nem tudott volna dobogóra állni. Ő is helyet kapott a hazai rendezésű FEW Európa Bajnokság válogatott keretében, ahol a 10-11 éves fiú kata csapattal aranyérmet, a kumite csapattal bronzérmet szerzett, és egyéni küzdelemben is a dobogó második fokára állhatott fel.

Csendes Szonja

A Bátaszék SE Úszó Szakosztályának sportolója, és a II. Géza gimnázium tanulója. Egészen kiskora óta úszik, ezért minden úszásnemben bevethető sportoló, de fő száma a 100 méteres mellúszás. Nagyon jó alkata van az úszáshoz, magas, jól izmolt, erős versenyző. Már több ízben állt a megyei diákolimpiai dobogóján, és volt országos diákolimpia pontszerző helyezettje is csapatban, de 2019-ben megtörtént az áttörés: a megye legjobb mellúszója lett a diákolimpián, amelynek köszönhetően ő képviselheti Tolna megyét a 2020-as budapesti országos diákolimpián.

Fekete András

Andris a Bátaszék SE Úszó Szakosztályának sportolója, és a II. Géza Gimnázium tanulója. Rendkívüli szorgalmú, szerény és igazán szerethető sportoló, aki képes megszakítani magát minden edzésen. Andris jelenleg az úszó szakosztály, de feltételezhetően Bátaszék leggyorsabb vízben közlekedő embere, aki 1:03-as 100 méteres gyorsúszó idejével az eddigi leggyorsabbak közé is feliratkozott. Nagyon céltudatos, jól összpontosító versenyző, aki képes felülmúlni önmagát. Év elején sem gyors, sem pedig mellúszásban nem talált legyőzőre megyei szinten, 2019 második felében pedig már legfiatalabbként indult a középiskolások megyei megmérettetésén, ahol 3. helyezést ért el gyorsúszásban, és második lett mellúszásban.

Fodermayer Anna

Panni a Bátaszék SE Úszó Szakosztályának sportolója, és a II. Géza Gimnázium tanulója. A lány csapat húzóembere, példaértékű sportember és diák egyaránt. A hátúszó technikájára évek óta nem találnak ellenszérumot a megyei riválisok, úgy szeli a vizet, ahogy azt senki a közelben. Panni már megdöntött minden létező helyi rekordot, a valaha leggyorsabb hátúszó, a legtöbb megyei diákolimpiai címet birtokló versenyző, és azon kevesek egyike, aki már az országos diákolimpiai dobogóra is felállhatott. 2019-ben sem hát, sem mellúszásban nem talált megyei legyőzőre, országos diákolimpián 5. helyen zárt.

Mattenheim Janka

Janka a Bátaszék SE Úszó Szakosztályának sportolója, és a helyi gimnázium tanulója. Minden úszásban bevethető sportoló, de fő száma a gyors- és a hátúszás, ezért sok esetben a váltó egyik alapembere. 2019-ben a fő számaiban megyei ezüstérmes lett, de ő is szerepelt már országos diákolimpián.

A megjutalmazott diákok és sportolók mellett szeretnénk köszönetet mondani a pedagógusoknak, az edzőknek, a felkészítőknek, akik nevelték, irányították, és ha kellett, buzdították a tanítványaikat, a sok siker a közös munkájuk gyümölcse! További jó munkát, és szép eredményeket kívánunk nekik 2020-ban is!

 

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás