Flórián-nap

cikador 2018.05.06, 11:33

A bátaszéki tűzoltóság Flórián-napi ünnepet tartott védőszentje tiszteletére. A helyi tűzoltók szerkocsiijaikkal végigvonultak Bátaszék utcáin hangos szirénával, így tudatva a település lakóival, hogy a mai nap kicsit különlegesebb, ünnepibb a többi hétköznapnál.

A tüzoltók Szent Flórián szobránál díszsorfalat állva megkoszorúzták védőszentjük emlékszobrát, majd ünnepi esküt tettek a tűzoltók a diáktüzoltókkal együtt. A koszorút elhelyezte dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, Bóta Gyula Bátaszék Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó parancsnoka, Strorcz Gábor, a Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke és városunk polgármestere, dr. Bozsolik Róbert.  Polgármester köszöntötte az ünneplőket és megköszönte a településért végzett munkájukat. A koszorúzás után ünnepi misére vonultak a Nagyboldogasszony Plébániatemplomban, ahol Kürtösi Krisztián atya emlékezett meg a szent életéről. A misét követően szeretetvendégségre hívták a tűzoltók a résztvevőket, kis süteménnyel és frissítővel, valamint a gyerekeknek külön játszósarokkal kedveskedve.

Szent Flórián a 3. század második felében élt, ekkor vette fel a keresztény hitet. A római légióban századosként szolgált. A kor a kereszténység szempontjából viszonylag békében telt, Flórián békésen vett búcsút a hadseregtől. Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban azonban újra kitört az keresztényüldözés. Amikor Flórián tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch an der Enns) fogságba ejtettek 40 keresztényt, a foglyok segítségére sietett. A városba érkezés előtt nyíltan megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták és bíróság elé állították. Egykori katonatársai vitték a bíró elé. Büntetésként megbotozták, és arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Enns-be dobják. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt. (forrás:Wikipedia)

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás