Fókuszban a szem - Egészségvédelem az óvodában

bataszek 2016.03.27, 11:28

Egészségnapok keretében márciusban ingyenes látásszűrést végzett Molnár Réka a Bátaszéki Mikrotérségi Óvoda és Bölcsőde Városi Óvodájában. Az optometrista és kontaktológus a gyermekek éleslátását, térlátását, kétszemes együttlátását, kancsalságát, színlátását ellenőrizte március 16-21-ig. A vizsgálat fontosságáról és az eredményekről a szakember beszélt.

Miért jó, hogy óvodai keretek között zajlott a szűrés?

A védőnők az éves státuszokon szűrik a gyerekeket, de „Több szem, többet lát!” alapon, sosem árt ezt inkább többször ellenőrizni. A kicsiknél sokszor az együttműködés is problémát jelenthet. Itt jó volt, hogy kis csoportokban vittem a gyerekeket, így bátrabbak voltak. A kisebbek látták, hogy a nagyok mit és, hogy tesznek, és ügyesen utánozták egymást. Próbáltam vizsgálatom során a játékosságra törekedni.

Miért fontos az óvodás korú gyerekek látásszűrése?

A gyermekeknek 6-7 éves korukra alakul ki a kétszemes együttlátásuk! Ha valaki mindkét szemével rosszul lát, azt általában észre veszi, viszont, ha csak az egyik rossz, azt nem igazán; főleg egy gyerek nem. Ez veszélyes lehet, mert, így nem alakul ki a kétszemes látás. Ha tehát ez nem derül ki a kisgyermekkorban, akkor később már nem lehet segíteni rajta! A másik fontos, amit ilyenkor figyelnünk, az a kancsalság. A szemmozgásokat, a színlátást is vizsgáltam.

Mi a tapasztalat? Milyen a gyerekek látása?

 

128 kisgyermek szülője kérte a vizsgálatot. Tudni kell, hogy ahol a szülő vagy a védőnő problémát lát, azokat az év során szűröm, illetve irányítom gyermekszemészhez, tehát itt azok voltak, akiknél elvileg minden rendben. A nagycsoportosok közül két kisgyermeket irányítottam gyerekszemészetre. A középsősöknél minden rendben volt. A kisebbeknél nagy gond nincs, ha jövőre is látom még a mostani problémákat, akkor továbblépünk.

Akkor lesz folytatás?

Az óvoda kezdeményező és nyitott. Úgy gondolom, szülői igény is lesz rá. Én szívesen megyek, jó egy kicsit újra használni a pedagógiai jártasságomat is. Ha minden évben duplán ellenőrizzük - a védőnők által és általam is – a gyerekeket, akkor elmondhatjuk, hogy Bátaszéken minden nebuló szemüveg nélkül, vagy szemüveggel, de látva megy iskolába.

 

(BD)

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás