Gazdafórum

cikador 2020.03.03, 10:53

Gazdafórum csekély érdeklődéssel

A családi gazdaság létrehozásához szükséges jogszabályi változásokat ismertette dr. Léber Viola, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója a tegnap összehívott Gazdafórumon. A csekély érdeklődéssel megtartott rendezvényen a gazdákat érintő aktualitásokról, határidőkről és lehetőségekről tudhattak meg többet az érdeklődők.

Többek között most van az őstermelői igazolványok érvényesítésének ideje, amit 2020. március 20-ig kell érvényesíteni. A dokumentum visszamenőleges hatályú, 2020. 01.01-től válik érvényessé. Ezen dátumot követően csak az adott naptól lesz érvényes. De szó esett a nitrát jelentés elektronikus benyújtásának határidejéről, ami 2020. március 31. Valamint a gazdáknak több területen, az idén is van támogatási kérelmek benyújtására lehetőségük. Így például a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében a varroa atka, a nozematózis, illetve az egyéb kártevők, betegségek elleni gyógyszeres védekezés támogatása iránti elektronikus kérelem benyújtásának határideje: 2020. április 6. Ugyanennek a programnak a keretében lehetőség van a méz és méhészeti termékek kinyeréséhez és kiszereléséhez, valamint a léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása iránti elektronikus kérelmek benyújtására, amit az érintett gazdák 2020. február 20-tól július 3-ig adhatnak be. De támogatás igényelhető idén anyajuhtartás termeléshez kötött átmeneti nemzeti és uniós közvetlen támogatásra, amit 2020. február 1-től március 20-ig fogadnak el.

Dr. Bozsolik Róbert polgármester ismertette a 2019. évi útkarbantartási alapba befizetett összegek mértékét és annak felhasználására vonatkozó adatait. Folyamatos felújításra szorulnak a külterületi utak, melyek javítására és karbantartására sajnos nincs elegendő anyagi fedezet, de a gazdák által befizetett pénzösszeg mellé adott önkormányzati támogatást igyekeznek a „tűz oltásra” felhasználni.

Továbbra is gondot okoz az illegális szemétlerakás a város külterületein. Ugyan a felszerelt vadkameráknak köszönhetően érezhető az előrelépés, de még mindig sokan megszegik a hulladéklerakás szabályit. A város további vadkamerák kihelyezésével próbálja meg visszaszorítani az illegális hulladéklerakást.

A bátaszéki gazdáknak helyben is van lehetőségük ügyintézésre. Bátaszéken új falugazdász, Gerhát Renáta várja az ügyfeleket hétfőn, kedden és szerdán, valamint a következő telefonszámon kérhetnek tőle felvilágosítást: +36 70 379 2813.

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás