Gazdafórum az ifjú gazdáknak

cikador 2020.07.30, 11:52

Fórum az ifjú gazdáknak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tolna Megyei Ifjú Gazda Gazdakör július 29-én gazdafórumot tartott. A bátaszéki és környékbeli fiatal gazdákat aktuális témákról tájékoztatták a meghívott előadók: Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ szakmai titkára és Tasnádi Gabriella, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vízgazdálkodási vezető szakértője.

Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei elnöke köszöntötte a meghívottakat. A pandémia okozta rendkívüli időszakra utalva elmondta, hogy adminisztratív illetve az operatív munkavégzés szempontjából is érdekes és nem szokványos időszakon van túl az agrárgazdasági kamara is. Az egységes kérelmek beadását a járványhelyzet ellenére hatékonyan segítette a NAK, betartva az egészségvédelmi előírásokat is. Hangsúlyozta a közös munka fontosságát, amely a szakemberek és a gazdák közötti aktív kapcsolatot, reflektálást jelenti.

A kiemelt témák között szerepelt az öntözésfejlesztés, amelyről igen részletes tájékoztatást hallhattak az érdeklődők Tasnádi Gabriellától, a NAK vízgazdálkodási vezető szakértőjétől.  Így például fontos információ, hogy az öntözési idényt meghosszabbították március 1-től október 31-ig, bejelentéshez kötött a rendkívüli öntözés lehetősége a tartósan vízhiányos időszakban, valamint szó esett az illegális kutakról is.

2020. január 1-jén lépett hatályba az öntözési törvény, amely lehetőséget ad például öntözési közösségek létrehozására, amelynek feladata, hogy az öntözés által érintett csatornaszakaszt a közösség üzemelteti, ehhez támogatás igényelhető. Az érintett ifjú gazdák az ehhez kapcsolódó hazai és uniós forrásokról részletes információkat a NAK weboldalán vagy személyesen, a szakhatóságoknál kaphatnak.

Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ szakmai titkára beszélt a földforgalmi törvény módosításáról. Mint mondta, korábban tapasztaltak visszaéléseket; a földhasználatról, bérbeadásról és a földeladásról is hosszan szólt. Módosult az erdőkre vonatkozó törvény is, ami összetettebb helyzetet teremt a gazdák számára.

Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Vidékfejlesztési Program legfrissebb pályázatait ismertette.

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás