Gazdafórumon hallottuk

cikador 2019.03.05, 10:26

Gazdafórumon hallottuk

Március 4-én Gazdafórumot tartottak a Városházán, ahol többek között a Földtörvény módosításából adódó aktualitásokról esett szó. Vendégh Edit, a Tolna Megyei Agrárkamara elnöke példaértékűnek ítélte, hogy a városvezetés kiemelten fontosnak tartja a településén élő földtulajdonosok sorsát. Az összehívott Gazdafórumnak, és a Kamarának is az az érdeke, hogy a gazdák ismerjék meg jogaikat és élni tudjanak azokkal.

Átmeneti időszak van. Január 11-e után aláírt szerződésekre már az új eljárási szabályzat érvényes. Ennek értelmében a helyben lakó szomszéd fogalmának változása kedvezőbb lehetőséget kínál, elővásárlási jogok is megváltoztak, illetve az állattartóknál szigorítást eszközöltek. A jogorvoslati rendszerben történő változást követően a Kamara állásfoglalását nem lehet önállóan megtámadni, csak a Kormányhivatal határozatát lehet bíróságra vinni. Az új rendelkezésekről a falugazdászokat folyamatosan tájékoztatják, így várhatóan mindenki értesül az őt érintő változásokról.

Ahogyan az elmúlt esztendőkben most is lehetőség volt a Gazdafórumon tájékozódni a mezőgazdasági vállalkozások számára nyújtandó pénzügyi lehetőségekről. A Hungária Takarék képviseletében Molnár Ibolya régióigazgató olyan pénzügyi megoldásokat kínált, melyek kedvező feltételeket biztosít a gazdáknak akár eszközvásárlásra vagy földvásárlásra. Így például beruházási hitelt akár minimális (5%) önerővel lehet igénybe venni. A pénzintézet várja a gazdákat olyan személyre szabott ajánlatokkal, mely mindkét fél számára kedvező feltételeket nyújthat.

Fontos napirendi pont volt a külterületi utak karbantartásával, javításával kapcsolatos 2019 évi teendők megvitatása. Ahogyan azt már tudhatják a városlakók, tavalyi döntés értelmében a földhasználók és az önkormányzat úgy döntött, hogy útkarbantartási alapot hoz létre, amely alapba befolyt összeget külterületi utak szilárd útburkolatának építésére és kátyúzási munkálatokra fordít. Az önkormányzat kérése, hogy a befizetéseket minél hamarabb tegyék meg a gazdák, amelyhez az önkormányzat ugyanannyi forintösszeget fizet majd be, hogy megkezdődhessenek az idei munkálatok. A tavalyi évről meglévő maradvány, és az idei évben befizetett összegből a tervek szerint a Bonyhádi út és az Orbánhegyi út közötti útszakasz javítására kerül sor. Dr. Bozsolik Róbert polgármester sikernek könyveli el, hogy a tavaly belépett 12 gazda mellet még 13 földhasználó csatlakozott a Szabályzatot elfogadók köréhez.

ok

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás