Így zajlottak az ünnepi programok

bataszek 2015.09.14, 15:00

2015. szeptember 11-én délelőtt az Európai Unióhoz kapcsolódó rendezvények zajlottak két helyszínen.

10 órától a fiatalabb korosztály számára a II. Géza Gimnáziumban "Az Európai Unió történelme és sokszínűsége" című előadás hangzott el, melyet "EU a mindennapokban" vetélkedő követett.

A Keresztély Gyula Városi Könyvtárban zajló rendezvény 10 órakor kezdődött. "Béke és az uniós értékek védelme", "Részvétel az Európai Unió demokratikus életében" címmel vetítéssel egybekötött előadást tartott két fiatalember: Tihanyi Dániel (bátaszéki gimnázium volt tanulója) és Dobó Balázs mindketten a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. A rendezvényen (a péntek délelőtt miatt) főként idősebb- nyugdíjas korú vendégek vettek részt. Volt egy totó és egy keresztrejtvény is, amit itt helyben kitöltöttek, ill. megfejtettek és rögtön kiértékeltünk. Az eredményeket kihirdettük és apróbb EU-s ajándékokkal jutalmaztuk a helyes megfejtőket. (Az érdeklődők megtekinthetik e kis dokumentumokat a kapcsolódó űrlapok között.) Az előadók felkészültségük és közvetlenségük remek hangulatot teremtett, mely által a rendezvény közvetlen beszélgetéssel 11.30-kor zárult.

17 órától a "20 éve város Bátaszék" ünnepi testületi ülésen elhangzott polgármesteri beszédet elolvashatják ITT. Az eseményt Bojás Eszter és Sztojka Nikoletta fellépése színesítette, majd bemutatásra kerül az ünnepi alkalomra készült, Bátaszékről szóló film is, mely hamarosan megtekinthető Bátaszék Város youtube csatornáján is!

A szünetet követően Illés Teréz énekművész és Lozsányi Tamás orgonaművész hangversenyét hallgathatják meg a résztvevők, szintén az iskola aulájában. Tekintse meg képgalériánkat is!


Szeptember 12-én, szombaton sok színes program várta az érdeklődőket. 10 órakor dr. Valter Ilona: A Cikádori, más néven (Báta)széki ciszterci apátság története című monográfiájának bemutatójára került sor a Városháza Házasságkötő termében.

A zenés műsor és szavalat után dr. Bozsolik Róbert polgármester, majd Bognár Jenő nyugalmazott polgármester köszöntője hangzott el. Ezt követően dr. Zombori István történész, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösségének elnöke, a könyv kiadója kapott szót, majd Sümegi József c. igazgató bemutatta a könyvet. Dr. Valter Ilona, a szerző köszönetét követően került sor arra a rendkívüli alkalomra, amikor is  dr. Bozsolik Róbert polgármester átadta a Tolna Megyei LevéItár igazgatójának a közelmúltban előkerült egyedülálló dokumentumot. Kollonits Zsigmond bécsi bíboros érseknek a Bátaszékre települő németekkel kötött szerződését.

Ezután lehetőséget kapott bárki, hogy a város nevezetességeit – a templomot, a romkertet, a tájházat és az új kiállításokat a Számvevőség épületében, illetve a könyvtárban – megtekintse. Nagy örömünkre, erre a programra is szép számban akadt érdeklődő.

14:30-kor került sor a könyvtár előtti területen a Bátaszék térkép felavatására.

15:30-kor kezdődött a II. Géza koronázási menet, melyen a gimnázium tanárai és tanulói korhű jelmezekben vettek részt, a romkertben pedig a koronázási ceremóniát mutatták be a diákok. A rendezvény ideje alatt gyermekjátékok, kirakodók, árusok és büfé várta a nézelődőket.

19 órakor vette kezdetét a Reneszánsz királyi gasztronómiai est a sportcsarnokban. Újra megtelt a helyszín, ahol a közreműködőknek köszönhetően bőséges kínálatból lehetett válogatni. A bálon a Diamant Kapelle húzta a talpalávalót.


Szeptember 13-án, vasárnap este koncertekkel kedveskedtünk a Piactéren a megjelenteknek. 18 órakor a bátaszéki Idióták zenekar akusztikus koncertjét hallgathatták meg, melyet egy közös lufieregetés követett. 20 órakor pedig Charlie élő koncertje kezdődött. A másfél órás koncert alatt elhangzottak az ismerős dalok. Aki eljött, igazán jól érezhette magát ezen a záró esten is. A három napos rendezvényt tűzijáték zárta. 

 

 

Képek

Űrlapok / Letölthető dokumentumok

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás