Kóbor Jánosra emlékezünk születésnapján

cikador 2022.05.17, 09:00

KÓBOR 79

Bár nem itt született, Kóbor János mindig hazajött Bátaszékre, gyermekként a társaival együtt itt kergette a labdát a focipályán. Sztárként visszatérve segítséget ajánlott a templomtorony helyreállításához, majd Pro Urbe Bátaszék elismerésben is részesült. Ma lenne 79 éves…

Kóbor János és Bátaszék kapcsolatáról az 1980-as évek közepén jelent meg először írás a Tolna Megyei Népújságban. Bálint György a lap 1986. május 6-i számában az Omega együttes bátaszéki koncertjéről beszámolva ezt is papírra vetette a csapat frontemberéről: „Mindmáig a legnagyobb nemzetközi sikereket bekasszírozó rockformációnk egyik vezéregyénisége, akinek Bátaszék nem csupán egy apró pont a sok hasonló település között, ahol a tavaszi turné során megfordulnak. Gyermekkorának leggyönyörűbb emlékei között őrzi a nagyszüleinél eltöltött vakációit.”

A lap 1995. augusztus 19-i számában közölt interjúban Kóbor János felelevenítette bátaszéki élményeit. „– A nagyszüleim éltek Bátaszéken, az iskolai szünetekben rendszeresen meglátogattam őket – emlékezett Kóbor János a régi szép időkre. – Bátaszék felidézésekor egy nagyon kedves falu jelenik meg előttem, bár hivatalosan községnek nevezték a települést. Az elmúlt századokra jellemző természetközeliséggel – rengeteg háziállattal, lóval és szekérrel – találkoztam itt. No és egy focipályával, ami a központot jelentette számomra.”

A 2013. május 22-i lapszámban Venter Marianna nemcsak arról számolt be, hogy az Omega frontembere (...) „hetvenedik születésnapját a megyeszékhelyen, a Takler Pincészet és Panzióban tartotta”, hanem arról is, hogy „Pro Urbe Bátaszék elismerésben részesítette a város önkormányzata Kóbor Jánost.” Két és fél évvel később pedig – tudósított Hanol Erzsébet a lap 2015. november 23-i számában – „Magyar Zeneművészet kategóriában Kóbor János, az Omega énekese kapott megyei Prima Díjat.”

Nekünk Bátaszék Kóbor Jánossal együtt Bátaszék. Tavaly decemberben vettünk tőle végső búcsút, de a dalai velünk maradnak. Emlékezzünk rá jó szívvel a születésnapján!

(A válogatás a teol.hu-n megjelent cikk alapján készült.)

 

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás