Közmeghallgatás

cikador 2021.09.30, 12:00

Közmeghallgatás

 

Közmeghallgatást tartottak a Városháza Millenniumi termében szerdán, délután, ahol Horváth István országgyűlési képviselő is tiszteletét tette, és jó hírekkel érkezett.

Állami támogatás jut Bátaszéknek még az idei esztendőben, így végre sikerül a kövesdi bekötőutat felújítani közel 42 millió forintból. Ezen kívül a Számvevőség épületének felújítására, egy közpark rendbetételére, és a majdani Felvidék-ház megvásárlására is lesz forrás az ígéret szerint.

A közmeghallgatáson Horváth István képviselő úr kifejezte elismerését dr. Bozsolik Róbertnek, Bátaszék polgármesterének a városban eddig elvégzett munkájáért, és a megvalósult beruházásokért. Megköszönte az eddigi közös munkát, és bízik abban, hogy továbbra is folytatódhat a település fejlődése, amihez igyekszik megadni minden segítséget.

A szokásoknak megfelelően a lakosságot a közmeghallgatás keretein belül is tájékoztatják a Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló működéséről, valamint a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás 2020. évi tevékenységéről. Ez most is így történt.

Dr. Radó Krisztián, fióktelep-vezető elmondta, hogy megtelt az I-K1 tárolókamra, és elkészült az I-K2 vasbeton medence, amelyre érvényes üzemeltetési engedélye van a RHK Kft-nek. A jelenlegi feladatok között szerepel egyrészről a telephely zökkenőmentes üzemeltetése, a még mindig tartó pandémiás helyzet kezelése, és a I-K3 kamra vasbeton medence építése. A tervek szerint hamarosan a bátaapáti tárolóba érkezik a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló területén elhelyezett, a hulladékátvételi követelményeknek megfelelő, kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék. Ennek az engedélyeztetési procedúrája zajlik. A 2022-es évben pedig megkezdődik a Paksi Atomerőműben előállított új típusú hulladékcsomag beszállítása, és végleges elhelyezése a tárolóba.

Bagdy László, a Lakossági Ellenőrző Csoport vezetője a beszámolójában elmondta, hogy jelenleg 21 taggal végzik a munkájukat, ugyan most ellenőrzési feladatokat nem látnak el, de a tagok továbbképzéseken vesznek részt, különböző vizsgakövetelményeknek tesznek eleget, valamint ismeretterjesztő előadásokat tartanak.

Krachun Szilárd, a TETT elnöke más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a közmeghallgatáson, ezért dr. Bozsolik Róbert beszélt a 2020-ban elvégzett TETT kommunikációs tevékenységről. A tavalyi év csendes időszak volt, de a lakosság folyamatos tájékoztatása megtörtént. A honlap, a TETT híradó, a TETT újság, valamint a nyílt napok és a TETT-re Kész Nap a minél szélesebb körű tájékoztatást szolgálják. Aki érdeklődik a téma iránt, ezeken a fórumokon minden információhoz hozzájuthat.

A közmeghallgatás a város önkormányzatának 2020. évi célkitűzéseinek teljesüléséről adott beszámolóval, és az önkormányzat 2021. évre tervezett feladatainak ismertetésével folytatódott.

A 2020-as esztendő az összefogásról, a szolidaritásról és a járvány elleni védekezésről szólt. Jól működött a szociális háló, és a közművelődésre a visszafogott kiadások voltak jellemzők. A civil szervezetek jól alkalmazkodtak a kialakult járványhelyzethez, igyekeztek egymás munkáját segíteni. A városüzemeltetési feladatokat ellátta az önkormányzat, a zavartalan működés volt az elsődleges cél. A fejlesztések, beruházások a pályázati kiírásoknak megfelelően zajlottak, amik a 2021-es évben is folytatódnak.

A 2021-es évi tevékenységről már számos fórumon beszámoltunk, amelyekről további információt találnak a település weboldalán, a város Facebook oldalán, valamint a Cikádor újság hasábjain.

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás