Közmeghallgatás 2022

cikador 2022.04.14, 14:00

Közmeghallgatás

 

Bátaszéken 2022. április 13-án tartották a Közmeghallgatást, amelyet Dr. Bozsolik Róbert polgármester nyitott meg.

A szokásoknak megfelelően az érdeklődők a napirendi javaslatokat követve elsőként tájékoztatót hallhattak a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) 2021. évi tevékenységéről, és a Bátaapáti radioaktívhulladék-tároló működéséről. Nagyon röviden összefoglalta Krachun Szilárd, a TETT elnöke a tavalyi esztendő elvégzett feladatait, majd dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. igazgatója számolt be a tároló üzemelésének tavalyi és jelenlegi helyzetéről.

A 2021-es esztendőben a tárolóba nem történ hulladékbeszállítás. Jelenleg 6534 hordó van a tárolóban, amelynek a tárolása továbbra is minden biztonsági előírásnak megfelel, és a tároló üzemelése folyamatosan biztosított. Várhatóan ennek az évnek a második felében érkezik az első radioaktív hulladék Püspökszilágyiból. A hulladék befogadására már megvannak az engedélyek, és kialakították az új technológiát is.

A lakosság tájékoztatása érdekében 2022. május 21-én nyílt napot és gyermeknapot tartanak a bátaapáti NRHT-ban, ahová mindenkit várnak. Előzetes bejelentkezéssel a következő linken lehet jelezni a részvételi szándékot:

https://rhk.hu/hirek/2022/04/13/latogasson-el-az-nrht-nyilt-es-gyereknapjara

A beszámolók után Bátaszék polgármestere tartott beszámolót a 2021-es év önkormányzati munkájáról, majd tájékoztatást adott a 2022-es év elvégzendő feladatokról. A városvezetés igyekezett mind a szociális ellátásban, mind az intézmények fenntartásában, a közművelődés területén és a városüzemeltetési feladatok megvalósításában helyt állni, ami az idei esztendőben is az önkormányzat legfontosabb feladata. Ugyan az állami támogatások, valamint a város egyéb bevételi forrásai is szűkösek, de a folyamatos feladatellátás biztosított lesz. Bizakodva az év második felében érkező lehetséges plusz forrásokban, a 2022-es évet is pozitívan zárhatja Bátaszék. Dr. Bozsolik Róbert úgy összegezte mondandóját, hogy idén nem várható a beruházások terén nagy „durranás”, csendes esztendő elé nézünk.

A Közmeghallgatás iránt most a bátaszékiek nem mutattak nagy érdeklődést, így csak egy kérdező, hozzászóló észrevételeire kellett reagálni. Müller József a tájház felújítására fordított pályázati forrás felhasználásáról, az uszoda gazdaságosabb működéséről és a COVID oltás hasznosságáról érdeklődött. A polgármester úr elmondta, hogy az uszoda működtetése igen nagy anyagi teher a településnek, és már felvetődött annak lehetősége, hogy a működtetését átadnák az államnak. Erről azonban majd a későbbiekben a testület dönt. A tájház felújítása szakszerűen történt. Olyan műemlék jellegű, építészeti értéket képvisel, amelynek a felújításához szakmai hozzáértésre volt szükség. A pályázati forrást az előírásoknak megfelelően használték fel. Az oltással kapcsolatban pedig Dr. Kostyálné Dr. Kovács Klára háziorvos reagált, aki elmondta, hogy a mai tudás és tapasztalatok azt mutatják, hogy az oltás az egyetlen olyan lehetőség, ami a világjárványt vissza tudta szorítani, és hatásosnak bizonyul a COVID-19 betegség megelőzésében vagy enyhébb lefolyásában.

A Közmeghallgatást Dr. Puskás Imre képviselő úr politikai jellegű, provokatív kérdése zárta, amelyben azt vetette fel, hogy az országgyűlési választások eredményének tükrében meg kellene kérdezni a bátaszékieket, hogy továbbra is Dr. Bozsolik Róbertet szeretnék-e a városvezetés élén látni. A politikai felhangú felvetést a polgármester visszautasította, és arra kérte a képviselőket, hogy az elkövetkező 2 és fél évben, amíg polgármesteri megbízatása él, próbáljanak meg együttműködni a képviselők, és közösen a város javára dolgozni.

Polgármester úr a Közmeghallgatás végén mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánt.

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás