Lakossági fórum Kövesden és Lajvéron

cikador 2022.05.13, 08:00

Lakossági fórum Kövesden és Lajvéron

 

Május 11-én tartották az ez évi lakossági fórumot Kövesden, ahol szép számmal jelentek meg a település lakói, hogy megosszák az észrevételeiket a polgármesterrel, aki igyekezett minden kérdésre válaszolni.

A legfontosabb téma volt a bekötőút kivitelezésének a kérdése: lesz-e, mikor lesz, milyen szélességben, milyen hosszúságban készül majd el az útszakasz, valamint megoldják-e a vízelvezetést, és lesz-e útpadka? A rendelkezésre álló, a kormány egyedi döntésének köszönhetően vissza nem térítendő 41 millió forint támogatásból előreláthatóan augusztus végére készülhet el a bekötőút 400 méteres szakasza. A közbeszerzési eljárás még zajlik. Az azonban biztos, hogy az útépítés alatt félpályás útlezárásra kell majd számítani az arra közlekedőknek. Ha elkészül az új útburkolat, akkor nagyban megkönnyíti majd, és biztonságosabbá teszi a közúti forgalmat.

Minden évben visszatérő probléma, így ismét előkerült a körforgalomnál lévő árok takarításának kérdése, valamint a közterületek karbantartása is. Dr. Bozsolik Róbert elmondta, hogy az idei esztendőben közel 200 millió forinttal kevesebb összegből gazdálkodik a város, valamint a Bátkom2004 Kft. dolgozóinak a száma is csökkent, így ezeknek a karbantartási feladatoknak a rendszeres ellátása bizony továbbra is nehézkes lesz. Ráadásul a 2022-es évben a már rendszeresnek mondható 2,5 millió forintos felújítási összeg sem jut Kövesdnek.

A lakók panaszkodtak még az átmenő forgalomra és a gyorshajtókra. A településre 30-as lassító táblát szeretnének kihelyeztetni, de ez sajnos nem garancia arra, hogy a közlekedők be is tartják majd a sebességkorlátozást. Felmerült az is, hogy esetleg a mezőgazdasági gépek átmenő forgalmát korlátoznák. A bekötőútnál lévő buszmegálló kiépítésének kérdése is minden évben szóba kerül. Ezeket a felvetéseket megvizsgálják az illetékesek, és remény szerint a problémákra megoldás is születik a közeljövőben.

 

Május 12-én pedig Lajvér településen hívták fórumra a lakosságot, azonban itt csekély érdeklődő vett részt a nyilvános eseményen.

Dr. Bozsolik Róbert itt is elmondta, hogy az idei, sőt a 2023-as év is mindenki számára, így az önkormányzatnak is igen nehéz időszaka lesz. Anyagi források híján Lajvér településre sem jut az idén a 2,5 millió forint felújítási összeg, valamint ugyan pályáznak 2x100m hosszúságú útszakasz felújítására a Nyéki-hegyi út és a Pincesor tekintetében, de ha a benyújtott pályázat nem nyer, akkor sajnos csak a jelenlegi állapotok megőrzésére lesz lehetősége az önkormányzatnak.

Ahogyan Kövesden, úgy itt is a közterületek, valamint a futballpálya rendbetartása okoz problémát, ami a Bátkom2004 Kft. feladatai között szerepel. Mivel a kft. dolgozóinak létszámát is csökkenteni kellett 2022-ben, így sajnos a karbantartási feladatok, elsősorban a fűkaszálási munkálatok ritkulása okoz a jövőben is majd fennakadásokat.

Mindkét településen a kápolna renoválása is szóba került. Kövesden festésre, mázolásra lenne szükség, míg Lajvéron a faszerkezet korhadása miatt megdőlt a kápolnatorony. Mivel egyházi tulajdonban vannak ezek az épületek, az önkormányzatnak hatásköre nincs. A problémát az önkormányzat munkatársai jelzik az illetékesek felé.

A nehéz időszakra vonatkozóan a polgármester a lakosság türelmét és megértését kérte.

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás