Lakossági fórumot tartottak Kövesden és Lajvéron

cikador 2021.08.10, 21:00

Lakossági fórumot tartottak Kövesden és Lajvéron

Kövesd településen már nagyon várták a lakossági fórum lehetőségét, ahol dr. Bozsolik Róbert polgármesterrel találkozhattak. Az érdeklődő – javarész idősebb korú – lakók néhány olyan problémára hívták fel a polgármester figyelmét, amelyek évek óta gondot okoznak a Kövesden élőknek.

A legfontosabb kérdések a bekötőút felújítása kapcsán merültek fel. Nem jó hír, hogy az út felújítása sajnos az idei esztendőben sem valósul meg, ami bizony az ott élők mindennapjait továbbra is megnehezíti. Ugyan az önkormányzat az év első felében pályázatot nyújtott be az út felújítására, de annak negatív elbírálását követően önerőből – ami 42 millió forintot jelentene – biztosan nem tudja a beruházást megvalósítani. Dr. Bozsolik Róbert azonban azt az ígéretet tette, hogy a 2022-es év közepén, ha minden feltétel adott lesz, megtörténik az út felújítása. Kövesd lakói nagyon bíznak abban, hogy az új út nemcsak az évtizedes bosszúságot fogja orvosolni, hanem az autóbuszoknak, az autósoknak és a kerékpárosoknak is biztonságos és balesetmentes közlekedést jelent majd, amelyik számukra most a legfontosabb.

Az idei esztendőben kétmillió forint jut Kövesd település fejlesztésére, amelyet a körforgalomnál lévő áteresz felújítására fordítanak. A munkálatok hamarosan megkezdődnek. Ezen kívül a játszótér mellett lévő árok tisztítására is szükség van, ezt a BátKom 2004 Kft. munkatársai végzik majd el.

Felmerültek a nemrégiben átadott szennyvízhálózat építését követű kisebb-nagyobb, járdaszakaszokat is érintő hibák helyreállításával kapcsolatos kérések, amelyeket a kivitelező garanciában köteles majd kijavítani.

A polgármester szerint éppen ezek a lakossági fórumok alkalmasak az ilyen problémák jelzésére, és kérte a kövesdi lakosokat, hogy bátran keressék az önkormányzatot, hogy segíteni tudjanak.

Lajvér településen már kevésbé voltak aktívak az ott élők, kevesen jöttek el a lakossági fórumra. A baráti, közvetlen beszélgetésre sikeredett találkozón néhány fontos kérés azért elhangzott.

A településen több fiatal, sokgyerekes család él, akik aggódnak a gyakran a megengedett sebességnél is gyorsabban közlekedő autósok miatt. A kérdést megvizsgálva a polgármester úgy vélte, hogy a gyorshajtók ellen az egyik megoldás lehet a Lajvér településtábla alá kihelyezett 40-es sebességkorlátozást jelző tábla, amelyik a Lajvér egész területére vonatkozna, de azt is hozzátette, hogy a tábla kihelyezésével az emberek józan belátására nem biztos, hogy lehet ilyen módon hatni. A fekvőrendőrök kihelyezésének – ami egyébként kérés, kérdés volt Kövesd településen is – nincs technikai akadálya, azonban a zajártalom, amit a fekvőrendőrök okoznak a folyamatos fékezésekkel, gyorsításokkal, huppogásokkal, a fekvőrendőrök közelében élők számára nagy bosszúságot okoznának.

A másik fontos kérés volt a játszótér rendbetétele volt. Ez jelenleg is használható, de még augusztus hónapban felássák majd a homokozót, és friss homokkal töltik fel azt, valamint darázsirtásra is szükség van a biztonságos használat érdekében. Dr. Bozsolik Róbert polgármester a jövő évre tervezi a játszótér teljes felújítását, és remélhetőleg pókhinta is kerül majd a térre, a gyerekek nagy örömére.

A két, Bátaszékhez tartozó kistelepülés lakóinak észrevételeit, kérdéseit és kéréseit továbbra is várják elektronikusan a muszak@bataszekph.hu e-mail címre, vagy személyesen a városházán.

                                                                                                         

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás