Március 15.

cikador 2019.03.18, 20:01

Március 15.

A március idusán tartott városi ünnepélyen felidézett nemes történelmi események sora sokkal ismertebb, hogysem iskolás módon szót pazaroljunk a felidézésükhöz. Annál beszédesebbek a képek, amelyeket a látogatóink a galériában megnézhetnek.

A Kanizsai Dorottya Általános Iskola 6. c osztálya gondoskodott a műsorról, amelynek az összeállítását Péter Gábornak köszönhetjük.

Az ünnepély a Romkertben folytatódott, ahol Bátaszék város polgármestere, dr. Bozsolik Róbert hívta fel a sorsfordító magyarok állhatatos viselkedésére a jelenlévők figyelmét. Így fogalmazott: „Sosem tudhatjuk, hogy melyik lesz az a nap, amellyel történelmet ír a nemzet, s így azt sem tudhatjuk, hogy mi magunk aktív részeseivé válhatunk egy ilyen felemelő eseménynek. … Azt is tudjuk, hogy a történelemben akkor lehet nagyot alkotni, ha a vezetők és a követőik megértik, megérzik az idő szavát. Akkor és ott azt teszik, amit tenni kell, amit tenni lehet, amit tenni érdemes.” Majd így folytatta a mondandóját: „A mai nap a magyar nemzet, a magyar szabadság ünnepe. Tűzzük ki szívünk fölé a kokárdát, a szabadság jelképét, és legyünk büszkék az elődeinkre, legyünk büszkék a magyarságunkra! De a büszkeség mellett tanuljunk, okuljunk is az elődök cselekedeteiből, gondolkodjunk el azon, hogy vajon a történelmünk e jeles időszakának mi lehet az üzenete, amely nekünk, utódoknak szól. ’48 eszméje mást üzenhet egy katonának, mást egy költőnek, mást egy politikusnak, és mást egy egyszerű embernek. Mást, de mégis ugyanazt, hogy nekünk is fel kell ismernünk az idő szavát, a jelenkor feladatait, a valódi, az embereket foglalkoztató és megoldásra váró kérdéseket, feladatokat.”

A városvezető beszédét követően a megemlékezők elhelyezték az emlékműnél a koszorúikat, a virágaikat.

Az ünnepről készült további fotók itt elérhetőek:

https://www.facebook.com/bataszekert.hu/photos/a.804254609967622/804254643300952/?type=3&theater

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás