Nem hagyják magukra a segítségre szorulókat

bataszek 2015.12.01, 08:00

Az önkormányzat a lehetőségeihez képest mindent elkövet azért, hogy a nehéz élethelyzetben lévő családokon segíteni tudjon, mondta dr. Bozsolik Róbert polgármester, aki hozzátette, emiatt át is alakították a szociális rendeletüket, hogy minél több emberen tudjanak segíteni.

A rendkívüli élethelyzetbe került emberek támogatására (ez volt régebben az átmeneti segély) elkülönítettek 2,4 millió forintot. Például ha egy családnak nem jut pénze fűtésre, élelmiszerre, vagy a villanyszámla kiegyenlítésére, akkor esetenként 3-15 ezer forintot adnak neki. Idén 143 család részesült ilyen jellegű támogatásban.

A megnövekedett gyógyszerköltségek kompenzálására az önkormányzat 3,2 millió forintot különített el. Erre azért is szükség volt, mert megszűnt a méltányossági alapon juttatott közgyógyellátás. Idén 60 család kapott ilyen jellegű segítséget, olyanok, akik igazolták, hogy az egy főre eső jövedelmük megfelel a feltételeknek, és az orvos által felírt gyógyszerek szedése szükséges az egészségi állapotuk fenntartásához.

A lakhatási támogatásra 3,5 millió forintot különítettek el, ebből a keretből 141 családot tudnak segíteni. A jövedelmi viszonyokat itt is vizsgálják, ha megfelel a kérelmező a feltételeknek, akkor maximum 5 ezer forintot kaphat havonta.

A Bursa Hungarica tanulmányi ösztöndíjra 1,6 millió forintot biztosított az önkormányzat, idén 37 diákot támogatnak havi 4-5 ezer forinttal. A 90 éven felülieket is megbecsülik a városban, ők – idén 55-en – karácsony előtt 3 ezer forint értékű élelmiszercsomagot kapnak.

Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta, idén három új támogatást is bevezettek: a gimnáziumi elsős diákok beiskolázási támogatását, az újszülötti támogatást és a természetbeni tűzifaosztást. Ez utóbbit novemberben és januárban kapták illetve kapják a rászoruló családok, 1,5–1,5 köbmétert. A rendelkezésre álló famennyiséget a közmunkások termelték ki év közben.

A gondozási központ által összegyűjtött adományokból az elkövetkező hetekben szeretetcsomagokat osztanak a szociálisan nehéz helyzetben levő gyermekek és családok számára, ezzel is enyhítve a napi gondjaikat az ünnepek előtt. Az anyagi támogatáson felül a bátaszéki önkormányzat és a gondozási központ munkatársai a továbbiakban is minden segítséget megadnak a rászorulóknak ügyeik intézésében, tette hozzá a város vezetője.

forrás: teol.hu

 

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás