Nemzetiségi Német Tanösvényt avattak

cikador 2019.05.20, 20:29

Bátaszéki Német Nemzetiségi Tanösvény

Május 19-én jelentős esemény helyszíne volt Bátaszék. A Német Egyesület és a Német Önkormányzat közös szervezésében került sor a tanösvény átadójára. A környező baranyai települések közül több rendelkezik ilyennel, és ezek adták az ötletet Wittendorfer Ildikónak és Gombkötőné Kemény Krisztinának, akik a pályázat kiírásakor munkához is láttak. A tervet az egyesület és az önkormányzat, a városi és kisebbségi egyaránt támogatta. Tanösvény – tanuló ösvény... Körbejárva tanulhatunk belőle, taníthatjuk az utánunk jövőket, segíthet a „Ki vagy te?” kérdésének a megválaszolásában. Aki ismeri a múltját, annak van identitása, annak lesz jövője, mondta ezt hasonló szavakkal dr. Gerner Zsuzsanna, a Lehrpfad (tanösvény) szakértője, egyetemi docens, egykori bátaszéki lakos. Felbecsülni sem tudjuk, mi munka áll egy ilyen produktum mögött! Az átadó ünnepség beszédei egy kis ízelítőt adhattak ebből, illetve felvillantották azt a rengeteg helytörténeti jelentőségű információt, amelyekből az arra legérdemesebbek kerültek a táblákra. A létesítményhez méltó volt az ünnepség résztvevőinek a produkciója is: az Ifjúsági Fúvószenekar, valamint a Heimat mindhárom korcsoportja bemutatkozott. Az ünnepség után, a közös, ismertetővel egybekötött bejárás Krisztián atya áldásával kezdődött. A tanösvény a rengeteg interaktív elemmel nemcsak puszta információ és olvasnivaló, egyben kihívás, játék, szórakozás is. Gazdagabb lett általa a közösségünk, a településünk egyaránt.

A tanösvény támogatóinak névsora: a Németországi Szövetségi Köztársaság (a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül), Bátaszék Város Önkormányzata, Magyar Agrárgazdaságért és Élhető Vidékért Alapítvány, Tolna Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület, BHG Alkatrészgyártó Kft., TETT, Gamaterv Mérnökiroda Bt., Keresztély Gyula Városi Könyvtár, Birkenbach Józsefné, Edit Biebler, Faidt József, Gábor Zsolt, Gaszner Ferenc, Gombkötő Gábor, Heringes Zsolt, Hermesz Antalné, Jordán Krisztián, Kalácska Lászlóné, Káldiné Apaczeller Veronika, Katzenberger Károlyné, Kürtösi Krisztián, Maszler Józsefné, Miskei Réka, Pintér Lászlóné, Riglerné Stang Erika, Rohmann György, Schrothné Molnár Zsuzsanna, Sümegi József, Szebényi Géza, Szélig Ágnes, Szőcsné Mayer Éva, Takácsné Gehring Mária, Tamás Gyuláné, Tarjányi Pálné, Tóthi János, Varga Györgyné, Vörös Júlia, Werner Mihály, Wittendorfer Antalné, Zeyerné Hermann Henriette.

A Bátaszéki Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Német Nemzetiségi Egyesület köszöni az anyagi támogatásukat, a munkájukat, a segítségüket!

Elekesné Sipos Judit írásából

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás