Orbán-napi búcsú

cikador 2021.05.26, 09:14

Orbán-napi búcsú

 

A változékony, hűvös és szeles idő ellenére május 25-én közel százan gyűltek össze az Orbán hegyen, hogy együtt kérjék Szent Orbánt, a szőlő- és bortermelők védőszentjét, hogy a 2021-es évben bő terméssel és szerencsével lássa el a gazdákat.

A hagyományos értelemben vett zarándoklat ugyan most elmaradt, de az ünnepet megtartották az öreg Molyhos tölgy árnyékában, ahol a szentmisét Vigand István, bonyhádi plébános celebrálta.

A misén szolgálatot végeztek még Wittendorfer Ildikó, aki német nyelven olvasta fel a liturgiát, a Sombereki Német Nemzetiségi Kórus és Elekes Fanni.

A hagyományokhoz híven - a misét követően - a helyi borászaink közül idén Mauthner Vince és Schroth Zoltán kínálták a boraikat, és a Véméndi Mézeskalácsos hozta el a résztvevőknek.

 

A néphagyomány a következőképpen szól május 25-ről, Orbán napjáról

Orbánt a néphagyomány a fagyosszentek közé sorolja. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább, ezért sokfelé szobrot emeltek számára a szőlőben, és Orbán-napon körmenetben keresték fel. A szőlőtermelő falvak a szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását várták tőle. Az Ipoly mentén Urbánkának nevezték, tiszteletére kőszobrot vagy kápolnát emeltek. A Nyitra menti falvakban körmenetben keresték fel a szobrot, s ha jó idő volt, megkoszorúzták, de rossz idő esetén kövekkel dobálták meg. Topolyán Orbán tiszteletére a nagyobb szőlősökben szobrot állítottak, volt, ahol fatörzsből vagy szalmából készítették. Jó idő esetén egész nap óbort ittak, és Orbán szobrát vagy az őt jelképező tárgyat borral locsolták, dicsérték. Rossz idő esetén szidták, köpködték, locsolták, pálcával verték, a szalma vagy fa Orbán-jelképet elégették (Borus 1981: 53).

Adonyban virágokkal és zöld ágakkal feldíszített kápolnában tartották az Orbán-napi misét. Ezekből a virágokból mindenki igyekezett egy keveset a présházba vinni, abban a hitben, hogy az Orbán-napi szentelt virág megvédi az épületet a villámcsapástól (Lukács 1988: 104).

 

 

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás