Tanácskoztak a székelyek

bataszek 2016.02.02, 11:26

Több összejövetel is lezajlott már a székelyeknél az idei évben. 2016. január 10-én a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége Bátaszéken tartotta rendes éves küldöttgyűlését. Az ünnepi szentmisét követően megkoszorúzták de. Németh Kálmán emléktábláját a városi könyvtárnál. Dr. Németh Kálmán munkásságát Asztalos Zoltán, az országos Szövetség elnöke méltatta, példának állítva a ma emberének is. A józseffalvi plébános halálának 50. évfordulója ez év március 26-án, születésének 120. évfordulója 2017-ben lesz. Ezen alkalmakból a 2016-os évet a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége „Dr. Németh Kálmán” emlékévvé nyilvánította, rendezvényeit ennek jegyében fogja szervezni. Az elnök úr felidézte még a Madéfalván 252 éve történteket.

A gyűlés a Polgármesteri Hivatalban folytatódott. A szövetség minden tagszervezete képviseltette magát küldöttei révén, itt voltak a külhoniak is teljes létszámmal Mint házigazda, Kismődi István a Bátaszéki Székelyek Baráti Köre elnöke, és Bozsolik Róbert polgármester köszöntötte a küldötteket, majd Asztalos Zoltán ismertette az elmúlt év történéseit. Tartalmas évet tudhatunk magunk mögött ismét. Voltak nehézségek is, de a problémák orvosolva lettek, így a 2016-os évet tiszta lappal kezdhetik – tudtuk meg az elnök úrtól. Két új taggal bővült a Szövetség, Marosludas és Nagymányok kérte felvételét az Országos Szövetségbe.

Közös ebéddel zárult a székelyek gyűlése.

A helyi szervezet is megtartotta évértékelőjét január 26-án, szintén a Polgármesteri Hivatalban. A Bátaszéki Székelyek baráti Köre is tartalmas, szép évet zárt. Pénzügyi helyzete stabil. Kevés pénzből jól gazdálkodtak – tudtuk meg Kismődi István beszámolójából. A bátaszéki székelyek figyelembe veszik a Szövetség és a közös program tervezetét, igyekeznek mindenhol képviselni a székelyeket.

2016. évre tervezett programok:

Február 6. Székely disznóvágás (Bátaszék, Ferenc  ház)

Február 9. Húshagyóbál (Bátaszék, Művelődési ház)

Március 19. Székely mesemondó verseny (Dombóvár)

Március 26. Megemlékezés dr. Németh Kálmán halálának évfordulójáról (Bátaszék)

Április 14. Székely Focikupa (Dombóvár)

Április 30. Székely Borverseny (Nagymányok)

Május 15-16. Csíksomlyói búcsú

Július 9-10. Bátaszék-Ditró 20 éves kapcsolat

Július 18-24. Néprajz tábor (Tevel)

Augusztus 5-7. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál (Bonyhád)

Augusztus (pontos időpont később) Székely Találkozó Bátaszék

Augusztus 28. Máriagyűd búcsú

Szeptember 9-10. Bátaszéki Bornapok

Október 2. Székely búcsú (Kismányok)

December 2. Városi Karácsonyfa Ünnepsége

December 16 Bátaszéki Karácsony

 

Erős János

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás