Testületi ülésen hallottuk

cikador 2020.11.30, 14:29

Testületi ülésen hallottuk

A novemberi testületi ülésre a rendkívüli veszélyhelyzet miatt sajnos nem kerülhetett sor a megszokott módon, de követve a tavaszi gyakorlatot, a fontos ügyekben így is döntések születtek.

A felnőtt- és gyermekétkeztetés intézményi térítési díjainak ügyében – a beszerzési árakat figyelembe véve – 12%-os emelést hagytak jóvá, ami azt eredményezi, hogy az önkormányzat mintegy 3,3 millió forintot biztosít majd a kiadások fedezésére. Az óvodai, napi háromszori étkezési díj 362 Ft-ról 406 Ft-ra emelkedik, az általános iskolásoknál a (tízórai, ebéd és uzsonna) napi térítési díja 456 Ft-ról 509 Ft-ra növekszik. A tervek között szerepel, hogy jövőre az önkormányzat a ténylegesen térítési díjat fizetőknek, akik egyéb jogszabályon alapuló normatív kedvezményben nem részesülnek, kedvezményt kívánna adni mintegy 7% díj megfizetésének átvállalásával, amihez további 1,6 millió forint önkormányzati forrásra lesz szükség.

A 2021. évi önkormányzati rendezvényprogramok tervezetét elfogadták. Dr. Bozsolik Róbert polgármester hangsúlyozta, hogy ezek csak tervek, hiszen a világjárvány okozta nehézségek mindenképpen befolyásolják még a jövő év eleji és tavaszi eseményeket. Ezzel együtt abban bízik, hogy ha módosítani is kell majd a most elfogadott határozatot, de minden nagyobb rendezvényre sor kerülhet. A Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft. által tervezett programok között van új elem is. A tervek szerint a nagyszabású Város napja rendezvényt 2021-ben több hétvégét átfogó rendezvénysorozat váltaná fel, így nyújtva a nyári időszakban minden korosztály számára szórakoztató programokat. Az V. Bátaszéki Bornapok előkészületei már most folynak, és a Bornapok mellett Bátaszék másik leglátogatottabb és legtöbb civilt megmozgató rendezvényére, a Királyi Gasztronómiai Estre is készülhetünk, amelyik 2021. október 16-án lesz.

A helyi adókról szóló rendeleteket is felülvizsgálták, és az előterjesztést módosítás nélkül fogadta el a polgármester. Ennek értemében 2021. évre vonatkozóan nem vezetnek be új adónemet, nem emelkedik a magánszemélyek kommunális adó mértéke, és újabb adómentesség, illetve adókedvezmény bevezetésére sem kerül sor. Az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatosan a – 2017. évben a beruházások, felújítások tervszerű, több év alatt megvalósuló ütemezéséhez igazodóan – a díjak emelésére van szükség. Hogy jövőre is biztonsággal folytatódhasson a bérlakások felújítás a bérlakások bérleti díjának 8%-os emelése vált indokolttá.

Évek óta visszatérő probléma, több állampolgári bejelentés is érkezett, hogy nem megfelelő a beláthatóság, a Bezerédj utcából a Budai utcára történő kikanyarodás. A balesetveszélyes forgalmi helyzet megszüntetése érdekében a Budai utca 35-37. számú ingatlan előtti leállósáv elbontását kezdi meg a következő másfél hónapban az önkormányzat, saját költségén. A megszüntetett két parkolóhely helyett pedig keresik a megoldást a Bezerédj utcában két plusz parkolóhely kialakítására.

Egyéb más mellett még elfogadták a Bátaszéki Települési Értéktár Bizottság 2020. évi beszámolóját, amelyiket a bizottság elnöke, Rudolf László készített. Döntés született a Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság 2021. évi működésének támogatásáról, amelyik közel 2 millió Ft vissza nem térítendő fenntartási támogatást nyújt, és jóváhagyták a közbeszerzési eljárás megindítását a TOP általános iskola energetikai pályázathoz kapcsolódóan a kivitelező kiválasztására.

 

 

 

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás