Testületi ülésen hallottuk

cikador 2022.02.16, 09:00

Testületi ülésen hallottuk

 

Február 15-re hívták össze a város vezetőit, hogy döntsenek a 2022-es évi költségvetésről, azonban hosszas vitát követően sem tudtak megegyezni a képviselők, annak ellenére, hogy előzetesen minden bizottság tárgyalta és elfogadásra javasolta az előterjesztést, és a javaslat már tartalmazta azokat a megszorításokat, amelyek lehetővé tették volna a településünk idei évi költségvetési egyensúlyát.

A testület az első napirendi pontot, amelyik javaslat a Bát-Kom2004 Kft. 2022-es költségvetéséből 10 millió forintot vont el, egyhangúlag fogadta el, viszont a Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft. 7.5 milliós forráselvonását nem támogatták, és nem értettek egyet többek között abban sem, hogy az idén a civil szervezeteket pénzügyileg nem tudja támogatni az önkormányzat.

Dr. Somosi Szabolcs alpolgármester huszadszorra tárgyal költségvetést, de az elmondása szerint ilyen helyzetre nem volt még példa. A bevételi források mellett a megszorítások következményeként az idei évben nemhogy stagnál, de valószínűleg visszaesést kell majd tapasztalni a város fejlődésében. Míg dr. Puskás Imre képviselő úgy véli, hogy a tavalyi évhez képest kapott magasabb állami támogatás mellett az önkormányzat a kötelező feladatvállalásait megfelelően el tudja majd látni, és a tavaly megkapott több mint 100 millió forintból sikerül végre a kövesdi bekötőutat is felújítani. Dr. Bozsolik Róbert polgármester pedig abban bízik, hogy ahogyan a tavalyi évben is, úgy a 2022. év második felében érkezhetnek olyan plusz források a településre, amelyek lehetővé teszik majd a mostani, szűkös költségvetés kiegészítését.

Mivel a költségvetést nem fogadta el a testület, így azt egy későbbi időpontban újratárgyalják. A polgármester külön felszólította a testület tagjait, hogy mindenki készítsen tervet, konkrét javaslatot arra vonatkozóan, hogyan lehet úgy finomhangolni az egyes pénzügyi tételeket, hogy az mindenkinek megfelelő, és mihamarabb elfogadható legyen. Valamint ismét felhívta a testület figyelmét a konstruktivitásra, amely alapja a közös és célravezető munkának.

A további napirendi pontokban egybehangzó igennel döntöttek az elöljárók, mint a Keresztély Gyula Városi Könyvtár 2021. évben végzett munkájáról és a 2022. évi elképzelésekről szóló beszámolóról, a képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség teljesítéséről és a közmeghallgatás időpontjáról, amit 2022. március 9-én tartanak.

A zárt ülésen tárgyalt napirendi pontok mellett még szó volt arról is, hogy az idei esztendőben a közfoglalkoztatási programban résztvevők száma is csökken. Hat főnek lesz lehetősége valamelyik önkormányzati intézményben munkát vállalni.

További friss híreket és információkat a bataszek.hu weboldalon találhatnak.

 

 

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás