Testületi ülésen hallottuk

cikador 2022.09.20, 10:00

Testületi ülésen hallottuk

 

Rendkívüli testületi ülést tartottak szeptember 19-én, ahol fontos megszorításokról döntöttek a képviselőink.

Elsőként a BátKom2004 Kft. által üzemeltetett uszoda, a Városi Sportcsarnok és a futballpálya működtetésével kapcsolatos kérdésekben döntöttek. A megnövekedett gáz- és villamosenergia árak miatti magasabb üzemeltetési költségeket a nyitvatartási idő csökkentésével kívánják valamelyest enyhíteni. Így az uszoda hétköznaponként 8-17-ig, szombaton 8-12-ig tart majd nyitva, valamint a belépődíjak és a medencehasználati díj 30%-kal emelkedik 2022. szeptember 20-tól.

A Városi Sportcsarnok küzdőtere hétköznaponként 19 óráig fogadja a sportolni vágyókat. De a futballpálya műfüves részének megvilágítása például még kérdéses, mert ehhez kapcsolódóan még számításokra és egyeztetésekre van szükség.

A BátKom2004 Kft. telephelyén is megszorításokat kell eszközölni, valamint plusz forrásra van szükség a zavartalan működéshez. December 31-ig az önkormányzat 17.686.400 Ft támogatási összeget biztosít.

Ismételten nem sikerült elsőre döntést hozni a Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft. előterjesztett határozati javaslatával kapcsolatosan. A testület többségi frakciója egyik beterjesztett megszorítási intézkedést sem fogadta el, így a szeptember 28-ai, rendes testületi ülésen egy harmadik határozati javaslatot nyújtanak be, aminek egyik tartalmi eleme lesz, hogy a Petőfi Sándor Művelődési Házat ideiglenesen, határozatlan időre bezárják. A részleteket egyelőre nem tudni, a kidolgozásuk folyamatban van.

A Keresztély Gyula Városi Könyvtár nyitvatartási idejét is csökkentik. Hétköznaponként 8-16 óráig lesz látogatható az intézmény, kivéve a pénteki napot, valamint minden második szombaton 8-12 óráig lehetőség lesz könyvek kölcsönzésére, illetve ügyek intézésére.

A Gondozási Központ energiatakarékossági megszorítása következtében az ügyfélfogadási idő hétfőtől csütörtökig, reggel 7:30-tól délután, 16 óráig, pénteken 7:30-tól 13:30-ig tart majd.

Az óvoda nyitvatartásáról is szó esett, azonban itt még mindenképpen igényfelmérésre van szükség, hogy senkit se érjen hátrányosan az esetlegesen rövidebb ideig biztosított gyermekfelügyeleti idő.

Az önkormányzat anyagi kötelezettségeihez kapcsolódóan, a kiadások csökkentésére dr. Puskás Imre képviselő úr indítványozta, hogy 2024. szeptember 30-ig minden képviselő mondjon le a tiszteletdíjáról. Erről a későbbiekben születik döntés.

Igen fájó és nehéz volt a Vízmű sorsáról dönteni. Városunkban a víz- és a szennyvíz-szolgáltatást jelenleg biztosító E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. működésében a villamosenergia-ár emelkedése miatt kialakult rendkívül nehéz pénzügyi helyzet megoldása – tekintettel arra, hogy a tulajdonos önkormányzatok önerőből nem tudják finanszírozni a jelentős költségnövekményt, továbbá állami támogatás formájában történő segítségnyújtásra sem kerül sor – kényszerhelyzet elé állította az önkormányzatot. A fogyasztók felé történő ivóvíz és a szennyvíz szolgáltatás fennakadásmentes igénybevételének folyamatos, zökkenőmentes fenntartása érdekében egyedüli megoldásként számunkra az maradt, hogy ingyenesen és önkéntesen felajánlhatjuk az ellátási felelősséget és a víziközmű vagyont a Magyar Állam részére. Ehhez kapcsolódóan írtak alá tulajdonosi jogkört érintő tranzakciós megállapodást.

 

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás