Ünnepi közgyűlés - 25 éve város Bátaszék

cikador 2020.09.13, 17:55

25 éve emelkedett városi rangra Bátaszék

 

Két napos rendezvénysorozatot szentel Bátaszék egy jeles eseménynek. A település – mely egyébként 878 éve létezik – huszonöt esztendeje nyerte el a városi rangot. Egészen pontosan 1995. július elsején, de a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt pénteken zajlott, illetve zajlik szombaton is a megemlékezés, az ünneplés.

A Kanizsai Dorottya Általános Iskola aulájában tartott ünnepi testületi ülésen dr. Bozsolik Róbert polgármester visszatekintett a múltra. – Nem volt könnyű élete az itt élőknek, de ennek ellenére vagy éppen ezért mindig összefogtak, keményen dolgoztak és olyan közösséget építettek, melyikre méltán lehetünk büszkék ma is – hangsúlyozta. – Ennek a munkának is köszönhetően 1995-ben településünk újból visszakapta az őt megillető címet és városi rangra lépett. És ha gondolatban visszatekintünk az elmúlt huszonöt évre, látjuk, ahogy portalanodnak az utak, épülnek az ívó- és szennyvíz-vezetékek, feleleveníthetjük, ahogyan átalakul a városközpont. Ám a tárgyak, épületek akkor érnek valamit, ha van egy közösség, amelyik mindezeket megtölti élettel, lélekkel. Az elmúlt huszonöt évben tovább építettük közösségünket, sőt erősítettük, kiegészítettük egy új elemmel, a kisvárosi érzéssel.

A Város Napján ketten részesültek kitüntetésben. A Pro Urbe díjat átvevő dr. Udvardy György katolikus érsek, apostoli kormányzó elkötelezett feladatának tartotta a Bátaszéki Nagyboldogasszony Plébániatemplom tornyának felújítását. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a város hitéletének irányításában is. A díszpolgársággal honorált Bognár Jenő 1983-ban lett Bátaszék tanácselnöke, 1994-től pedig négy alkalommal választották ugyanitt polgármesterré. Vezetésével megkezdődött a település arculatának újraformálása, térségi szerepének erősítése, mely eredményeként Bátaszék városi rangot kapott.

Gratulált a városi születésnaphoz Süli János. A miniszter méltató beszédében – különös tekintettel a járványveszélyre – arra kért mindenkit, hogy vigyázzanak egymásra. Szakterületére áttérve arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőmű építése azért is fontos, mert a külföldi cégek így nem az olcsó munkaerő, hanem az olcsó villamosenergia és közműdíj miatt települnek hazánkba. Nemcsak Paksra, hanem a térségbe, így például Bátaszékre is. A kellő bért fizető vállalkozások pedig itthon tudják tartani a fiatalokat.

Forrás: teol.hu

További képgaléria: 

https://www.facebook.com/bataszekert.hu

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás