Vers-Város a költészet napján

cikador 2017.04.12, 09:43

Városunk programjai közül a költészet napi megemlékezés is megújult. A város lakói és az oktatási intézmények tanulói együttesen szavalták el a Szózat első két versszakát, valamint a megyei szavalóverseny győztesei egy-egy versel emlékeztek József Attila születésnapjára.

"De miért is ünneplünk a mai napon? Mi az apropója annak, hogy Magyarországon, április 11-én diákok és felnőttek ezrei ünneplik a magyar lírát? A választ nemzetünk egyik legkiemelkedőbb alakjának, József Attilának élete adhatja számunkra. A kiemelkedő tehetségű és szorgalmú, hányattatott sorsú költő életútja és felhalmozott irodalmi értéktára 1964-ben arra sarkallta a magyar embereket és az egész nemzetet, hogy születésének napján fennen ünnepeljük a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben különböző irodalmi rendezvényekkel tisztelegnek az iskolákban, a civil társadalomban pedig irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal- és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

József Attila költészete forradalmat jelentett a magyar irodalom történetében. Öröksége sok évtizedre meghatározta a magyar költészet tendenciáit. Ahogy minden igazán nagy alkotó esetében, úgy az övében is azt látjuk, hogy több mint 100 évvel születése után legalább annyi újdonságot tud mondani, mint a megelőző évtizedekben.

Hegedűs Géza, író, költő így fogalmazott József Attiláról: „Minden, ami a költészetünkben addig volt, beleolvadt József Attilába; minden, ami azóta van, vele kezdődik".

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás