FELKÉSZÜLÉS A KLIMAVÁLTOZÁSRA / Preparation for Climate Change HU01-0003-PIERO-A2-2017

bszekinfo 2018.02.22, 15:28

Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a

Felkészülés a klímaváltozásra – helyi közösségek szerepe” címmel Bátaszéken megrendezésre kerülő konferencián. A rendezvény lebonyolítására

2018. március 7-én kerül sor a bátaszéki művelődési házban 9 órától.

A konferencia a Norvég Alap által finanszírozott HU01-0003-PIERO-A2-2017 azonosítószámú kétoldalú együttműködéseket támogató program keretében valósul meg, amelyben a Bátaszéki Önkormányzat a norvégiai Tynset városában található Fiellugla Competanse felnőttképzési szervezettel kötött partnerségi megállapodást, hogy valódi válaszokat keressenek a klímaváltozás legsürgetőbb kérdéseire.

A konferencia előadói között szerepel többek között a norvég partnerintézmény munkatársa Per Halvorson úr.

A szakmai konferencia mellett a résztvevők tanulmányutak szervezésére is vállalkoztak, amely során betekintést nyerhetnek az adott országok intézményeinek működésébe, a globális problémára adott megoldásokba és módszerekbe.

 

A konferencia programja a következő:

09.00-10.00 regisztráció

10.00-10.20 Köszöntő és sajtótájékoztató (Dr. Bozsolik Róbert, Polgármester – Bátaszék Város Önkormányzata)

10.20-10.40 A klímaváltozás társadalmi-gazdasági hatásai (Sánta Sebő, Igazgató – DDTG Nonprofit Kft.)

10.40-11.00 Városi közlekedés károsanyag kibocsátás nélkül (Misóczki Anikó, Osztályvezető – Paks Város Önkormányzata)

11.00-11.20 Klímaváltozás és kihívások, gondolkodj globálisan cselekedj lokálisan (Per Halvorson, Igazgató – Fjellugla Kompetance AS Norvégia)

11.20-11.40 Kérdések - válaszok

11.40-12.30 Büféebéd

12.30-13.00 Klímaváltozás okai, következményei globálisan és lokálisan. Mitigáció és alkalmazkodás helyi szinten - Mit tehetek én? Mit tehetünk mi? (Kocsis Anikó, Igazgató – Ökorégió Alapítvány)

13.00-13.30 Szekszárd a klímabarát település (Baka György, Elnök – Zöldtárs Alapítvány)

13:30-14.00 Kerekasztal beszélgetés a résztvevőkkel

A konferencián való részvétel ingyenes, minden érdeklődő számára nyitott.

2018. március 7. -én tartott bátaszéki konferencia képei:

2018.április 16. és 20. közti tanulmányút Norvégiában Tynset városában:

 

A norvégiai látogatás során a klímaváltozás workshop-ot a házigazda Fjellugla Kompetance vállalat két részben szervezte.

Először egy hosszú előadás hangzott el a klímaváltozás Norvégiát érintő hatásairól.

 Norvégia Észak-Dél irányban 4 klímazónára osztható, továbbá az ország keleti és nyugati részén a magas hegyek és az óceán hatása miatt egész más hatások érvényesülnek. Ez a sokfeléség a klímaváltozással kapcsolatban is  különféle elméleteknek ad teret és okot a vitára a norvég társadalomban. Az utóbbi években előkerült 17-18 ezer éves régészeti leletek, amelyek az akkori idők távoli országokkal folytatott kereskedelmére is bizonyítékot szolgáltattak, egészen más megvilágításba helyezik a mai vitákat is.

Az előadás után, részt vettünk egy olyan műhelymunkán, melyet a Fjellugla Kompetance egyik tagszervezte, a Hedmark-i Junior Achievement nevű szervezet állított össze középiskolás és egyetemista fiataloknak.  A fiatalok számára az volt a feladat, hogy tárják föl, többek között a klímaváltozás milyen új vállalkozási lehetőségeket kínálhat számukra a jövőben.  Ehhez csoportmunka formájában ötleteket kellett generálniuk, majd egy ötletet üzleti terv formájában kidolgozniuk és a résztvevőknek plenáris formában bemutatniuk.   Az ötletgeneráló és tervező folyamatot olyan egyetemista fiatal segítette, a ki a korábbi években már részt vett hasonló tervezésben.  A résztvevők környékbeli fiatalok voltak, főként helyi farmerek gyerekei, valamennyien kitűnően beszéltek angolul és nagy kedvvel vetek részt a tervező munkában.  A szervezők ezzel a fajta kreatív tervezéssel és innovációval szeretnék a helyi fiatalokat az iskolák befejezése után megtartani illetve visszahozni a térségbe. Több olyan vállalkozás is említésre került, pl. egy építőanyag-gyártó cég, amely hasonló fiatal innovációból nőtte ki magát.   

 

 

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás