Széktársaság-Afázia Tudományos kávéház

cikador 2017.04.01, 18:05

A Széktársaság tudományos kávéházát Sági Lajosné, a Keresztély Gyula Városi Könyvtár vezetője, a Széktársaság tagja nyitotta meg március 31-én, pénteken délután. A zártkörű ülés témája az afázia, melyre ily módon hívták fel a figyelmet.

Dr. Kovács Klára összefoglalta a betegség fajtáit és tüneteit. Elmondta, az agyi keringési zavar okozta beszédhiba lehet motoros és szenzoros, ill. egyszerre mindkét típus is előfordulhat, amelynek tünetei különbözőek. A beszéd lehet elakadó vagy - épp ellenkezőleg - folyamatos, ritmusa rossz, mintha idegen akcentust használna a beteg. Nehezen érthető, beszéd közben gyakran ismétlések és szócsere fordul elő. Hangsúlyozta, hogy az afáziás betegek nem elmebetegek, a tudatuk és gondolkodásuk teljesen tiszta, azonban nem tudják kimondani, megfogalmazni a szavakat, mondatokat. Stressz esetén nem csak az átlagember beszél nehezebben, lassabban, hanem jellemzően az afáziás betegek is. A programot segítve a Bátaszéki Varrókör tagjai mindenkinek egy-egy lencselabdát ajándékozott, mellyel az afáziás betegek stresszoldását is kezelik.

Kárpáthy Magolna, a Széktársaság alapító tagja felkarolva ezt az ügyet hozta Bátaszékre Komanovics Istvánt, aki afáziásként egy számítógépes programot alkotott meg beszédzavarral küzdő társainak. A programot be is mutatták, Horváth Sándor logopédus segítségével, mely egyszerűségében pontosan azt segíti elő, hogy a beszédben gátolt gyermekek és felnőttek egyaránt megtanulhassák a beszéd alapvető szabályait. A Szórengeteg egy szótár, amely nem csak az afáziás betegeknek segítség, hanem jól használható kisgyermekeknél, tanulási nehézségekkel és helyesírási problémákkal küzdő fiataloknál, de idős emberek leépülését késleltetheti, valamint depressziós betegeknek is segíthet. Rehabilitációt vezető szakember, Horváth Dávid szerint a legfontosabb eszköz a kapcsolat, a társ szerepe. Sajnos gyakran azonban épp ez hiányzik az afáziás betegek mellől, ezért is tartja fontosnak ezt a programot, hogy minél több emberhez juttassák el. A Szórengeteggel interaktívan lehet tanulni és fejleszteni a beszédzavarokat.

A megjelent vendégeket dr. Bozsolik Róbert polgármester úr is köszöntötte, valamint a művészeti iskola diákjai zenéltek a hallgatóknak. Fuvolán játszott Jáksó Bíborka és Kutassi Emese, gitáron Diószegi Réka, Vida-Szaksz Lili és Gál Péter. Az ülést Müller Zsuzsanna, a Széktársaság harmadik tagja zárta le: „Nem a baj ellen, hanem a bajjal együtt kel küzdeni!” – mondta, megfogalmazva ezzel a Tudományos kávéház létrejöttét.

Kárpáthy Magdolna a továbbiakban afázia továbbképzéseket szervez Bátaszéken. A következő alkalom egy hónap múlva lesz.

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás