Részletes keresés

0 cikador_ujsag_2018_december

Cikádor újság 2018 december

Tartalomból: 

2. oldal - Roma sarokkal bővült a Tájház gyűjteménye

3. oldal - Adunk egy TIP-et! - Napsugaras születésnap

4. oldal - Tisztújító taggyűlés

 

Tovább olvasom
0 szent_ver_kegyhely_zarandoklat_9708

Szent Vér Kegyhely zarándoklat

Több, mint kétezren vettek részt a bátai zarándoklat záró szentmiséjén, melyet Udvardy György pécsi megyéspüspök és Viliam Judak nyitrai megyéspüspök mutatott be Bátán.​

Tovább olvasom
0 megujult__a_romkert

Megújult a romkert

2000-ben került átadásra városunk kiemelkedő fontosságú látványossága a  Ciszterci monostor romjait bemutató romkert, amelyen karbantartási munkálatok végrehajtása vált szükségessé.

Tovább olvasom
0 bataszek_varos_napja_ajanlo_2017

Bátaszék város napja ajánló 2017

Az említett Bátaszékről szóló film premierje a Város Napján, július 1-jén, 19:30-kor lesz az Ocho Macho koncert előtt nagy ledes kivetítőn.

Tovább olvasom
0 bataszek_varos_borai

Bátaszék Város borai

"Bátaszék Város Vörösbora" 2017. évben a Garai Pincészet 2015-ös évjáratú Szekszárdi Bikavér minőségi vörösbora.

Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Kadarka házasítása. 15 hónapig érlelődött,  másod - és harmadtöltésű  tölgyfahordóban. Színe rubin, illatában a piros bogyós gyümölcsök mellett a kadarka fűszeressége is megjelenik. A Nyéki-hegyi öregtőkés  kékfrankos alapjaira épülő bor ízében  nem az erős, fás tanninok dominálnak, lágy savaival, fiatalos lendületével, még némi  érlelés után, szép, harmonikus, elegáns borrá fejlődik. Alkohol: 13%, Sav : 5,6g/l.

 

"Bátaszék Város Fehérbora" 2017. évben a Werner Pince 2016-os évjáratú Királyleányka minőségi fehérbora.

Szentai tetőn, 5 éves ültetvényen termett szőlőből, reduktív eljárással készült fehérbor. Különös figyelmet fordítottak arra, hogy kihangsúlyozzák a termőhely és a szőlőfajta jellegzetes tulajdonságait.

 

"Bátaszék Város Rozé bora" 2017. évben a Szeleshát Szőlőbirtok 2016-os évjáratú Pinot Noir Rose minőségi rozé bora.

Szeptember közepei szüret, irányított, hűtött erjesztés alacsony hőfokon (15C). Ezzel a lehető legtöbb gyümölcsöt megőrizve október közepén palackoztuk. Palackozás előtt egy pici szén-dioxidot adtunk hozzá, hogy még frissebb, üdítőbb legyen a bor.

 
 

Tovább olvasom
0 bataszeki_korustalalkozo_

Bátaszéki Kórustalálkozó

Titkaim nem őrzi senki meg,

de szívemben a dal megmarad nekem.

Újra átélem örök hangjait,

ha szól az ének, álmodom a világot veled. (Edda: Álmodtam egy világot)

 

Június 5-én, vasárnap délután lezajlott az első Bátaszéki Kórustalálkozó az általános iskola aulájában. A találkozó célja, hogy a karácsonyi hangversenyen kívül legyen még egy olyan alkalom, ahol együtt lehetnek a kórusok és meghallgathatják egymást, illetve szórakoztathatják a közönséget is. Minden kórus egy közösség, a négy bátaszéki kórus pedig egy nagy közösség, melyet óvnunk, ápolnunk, szeretnünk kell.

Szólt az ének, álmodtunk is egy világot a kb. egy órás program alatt, melyen a Bátaszéki Székely Kórust, a Bátaszéki Pedagógus Kórust, a Kismődi Ferenc Énekegyüttest és a Bátaszéki Szent Cecília Kórust hallgathatták meg az érdeklődők.

DB

Tovább olvasom
0 testuleti_ulesen_hallottuk_10970

Testületi ülésen hallottuk

A városvezető, dr. Bozsolik Róbert napirend előtt tájékoztatta a képviselő-testület tagjait az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről. 

Tovább olvasom
0 cikador_magazin_2016_aprilis_11

Cikádor magazin 2016. április 11.

E heti Cikádor magazin témái: Országos diákolimpiai úszó sikerek, Roma nap, Felvidéki Néptánc Egyesület bemutatkozása.

Tovább olvasom
0 jogi_tanacsadas_helyben

Jogi tanácsadás helyben

Mobil jogsegély program keretében lehetősége van mindenki számára helyben, térítésmentesen jogi tanácsot kérni.

Tovább olvasom
0 cikador_ujsag_2016_oktober

Cikádor Újság 2016. október

A TARTALOMBÓL
• Testületi ülésen hallottuk… 
• Pályázati felhívások 
• Római kori emlékek a talpunk alatt 
• Ismét tekertünk,hogy tekerhessünk 
• Idén is megünnepeltük az Idősek Világnapját
• Megtörtént a sószoba hivatalos átadó ünnepsége 
• Iskolai hírek 
• A méhnyakrák védooltással megelozhető
• Hírek a klubból 
• Sporthírek

Tovább olvasom
0 sikeres_es_jo_nap_volt_ez

Sikeres és jó nap volt ez...

Orrtapasztó hideg, hó és jég, régi disznóvágások illata, hangulata – mindezek szerencsés együttállása jellemezte a német önkormányzat és egyesület szombati programját. A Tájház udvarán kötényekkel, éles késekkel felvértezett férfiak gyürkőztek az erőszak által elhunyt állat maradványai felett, hogy szapora vágások, hasítások, darálások után készen álljon minden porcikája arra, hogy belőle finomabbnál-finomabb „disznóságok” készülhessenek.

És az asszonyok tán otthon maradtak? A válaszhoz elég volt benyitni a konyhaajtón, a levegőben terjengő forralt bor és tea édes-fűszeres illatát beszippantva már bizonyítva is volt, odabent sürögnek-forognak. A hagyományokhoz híven kezdetben fő feladatul a férfiak jóltartását kapták, számukra készült a forralt bor, tea és került kínálásra az elmaradhatatlan snapsz. Aztán bent is előkerültek a vágódeszkák, kések, felszeletelődött a reggelire készülő máj, tüdő, hús és nem utolsó sorban a rengeteg fokhagyma. Darabolódott a szaureszhez szükséges belsőség, aprítódott a vöröshagyma.

Az udvaron eközben meleg, fehér gőzfelhőt pöfékelve lassú forrásba kezdett az abalé, jelezve, itt bizony finom hurka készítése is elhatározódott. S mire a töltelékhez szükséges hús túljutott a darálón, a meleg étkezőben már fehér tányérok és evőeszközök álltak készen arra, hogy a sok munka után megszusszanva jóízű falatozással nyerhessen további erőt minden jelenlévő.

A reggeli után fűszereződtek a sütésre váró formás hússzeletek, gömbölyödtek a töltöttkáposzta húsgombócai, bekeverésre kerültek a kolbász és hurkatöltelékek. Amikor bélbe töltve a kolbász után a hurka is elnyerte végső (bár nem mondható, hogy hosszú életű) formáját, a munka bevégeztetett.

A mosogatás, takarítás nyűgei felett elnézően szemet hunyva, ugorjunk inkább a disznótoros vacsorára, hiszen az egésznapi munkálatok végcélja mégiscsak az ínycsiklandó finomságok jó hangulatban történő elfogyasztása volt. Vacsoraidőre az iskolakonyhában, nagy tűzhelyekben készre sültek a húsok, töltelékek (burgonya és párolt káposzta kísérte őket), megfőtt a mindenki számára oly népszerű disznótoros töltöttkáposzta, és megérkezett az ugyancsak közkedvelt szauresz is. A túrósrétes és a hímesházi jó svábzene a ráadás volt.

Sikeres és jó nap volt ez, hagyományt őriztünk (volt, aki még vérét is adta érte), sokat dolgoztunk, finomakat ettünk, sokat beszélgettünk.... megérte.

stang

stang

Tovább olvasom
0 2019_evi_europai_parlament_tagjainak_valasztasan_mukodo_helyi_valasztasi_iroda_adatai

2019. évi Európai Parlament tagjainak választásán működő...

Tovább olvasom
0 cikador_magazin_2016_februar_22

Cikádor magazin 2016. február 22.

E Cikádor magazin témái: Táblaavatás és filmforgatás a Molyhos tölgynél, Rendkívüli testületi ülés, Véradó verseny, Kosaras családi sportnap.

Tovább olvasom
0

Szálláshely nyilvántartás

Tovább olvasom
0 cikador_magazin_2016_februar_15

Cikádor magazin 2016. február 15.

E Cikádor magazin témái: Sakk - Mattolna Kupa, Ovis farsang, Kiszebáb égetés, A "Hulladékból adomány" kampány zárása.

Tovább olvasom
0 ertetek_

Értetek

2018. június 14-én az „Értetek!” stroke, alkohol és drogprevenciós program 7. állomása volt Bátaszék. 

Tovább olvasom